Анализи

Египет е сред петте най-предпочитани дестинации за руските туристи през лятото

  20.05.2022 16:01  
Египет е сред петте най-предпочитани дестинации за руските туристи през лятото

Египет е сред петте предпочитани дестинации за руските туристи през идващото лято, заяви директорът по продажбите на руската платформа за резервации Travelata.ru Олег Козирев, цитиран от онлайн изданието "Иджипт индипендънт". По думите му египетската страна е запазила четвъртото си място от 2021 година. 

Почивка в страната на Нил са купили четири процента от клиентите на онлайн платформата. Средната цена на пакетите е 138 000 рубли (малко над 4000 лева). 

 

На първо място са руските курорти с 51 процента, а на второ турските с 33 на сто от закупените почивки. На трето място със 7 процента се изкачва Абхазия - територия в Грузия, която Русия призна за независима държава и окупира. 

Два процента от клиентите на портала са направили резервации в Обединените арабски емирства (ОАЕ). С това държавата от Персийския залив заема петото място, от което отпада Кипър.

Средната цена на почивките в Русия се е увеличила от 51 000 на 72 000 рубли, а за чуждестранните дестинации от 104 000 на 157 000 рубли, посочва Козирев.

В началото на април в египетския курорт на Червено море Хургада пристигнаха първите туристи от Русия след руската инвазия в Украйна, съобщи в. "Араб нюз". Първоначално пътуванията от Русия бяха спрени, а руските туристи бяха евакуирани. 

Според данни на Министерството на туризма и паметниците на културата на Египет и на браншови организации преди конфликта руските и украинските граждани са представлявали 40 процента от летовниците, които отсядат в морските курорти на страната.

Между 35 и 50 процента спад на туризма в Египет заради войната в Украйна очакват анализатори. Властите насочват усилията си към привличане на повече туристи от арабските и европейските държави, както и към съживяване на вътрешния пазар, отбелязва БТА.