Събития

Зам.-министър Ирена Георгиева участва в 104-та среща на Борда на директорите на Европейската туристическа комисия

   
Зам.-министър Ирена Георгиева участва в 104-та среща на Борда на директорите на Европейската туристическа комисия

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева участва в 104-та среща на Борда на директорите на Европейската туристическа комисия (ЕТК). Събитието се състоя в Любляна, Словения. Като част от Борда на директорите, с мандат до края на 2023 г., България ще взема участие в решаването на важни за индустрията теми, въпроси и проблеми, приемане на нови членове, одобряване на програмата за действие и на бюджета.

Основна тема на дискусията по време на срещата беше състоянието на туристическия сектор в Европа и рисковете пред рестартирането му след пандемията. Зам.-министър Георгиева изтъкна, че усилията на Министерство на туризма и правителството на Република България са насочени към използването на всички възможности за запазване на сектор туризъм в условия на извънредна епидемична обстановка и възстановяването му след Covid-19. Министерството е в постоянен контакт с всички заинтересовани страни, за постигане на сътрудничество между институции и бизнес, за да възстанови българския туризъм.

По време на генералната среща на страните-членки беше дискутирана темата за краткосрочните наеми и платформи. Започва обсъждане за уеднаквяване на мерките и гласуване на единна законова позиция относно легализирането на този тип настаняване. България е сред малкото държави-членки, които вече имат закон за краткосрочните наеми. Зам.-министър Георгиева представи резюме на закона, за да бъде използван за основа за бъдещата единна регулация в Европейския съюз.

Събитието се проведе преди летния период, който ще се окаже критичен за възстановяването на европейския туристически сектор след пандемията. Според изследване на ЕТК има разведряване в очакванията на туристическия сектор, тъй като 77% от европейците имат планове за пътуване между април и септември 2022 г. Над половината (56%) от тях планират да посетят друга европейска държава, докато 31% избират вътрешни пътувания.

Въпреки оптимистичните перспективи за възстановяване на туризма през предстоящото лято, не може да се пренебрегнат новите предизвикателства пред туристическия сектор на Европа, включително глобалната инфлация и продължаващия руско-украински военен конфликт. ЕТК пое ангажимент за широко промотиране на най-засегнатите дестинации от конфликта в Украйна за привличане на туристи с посланието възстановяване на пътувания и нормалния ритъм на живот.

В дневния ред беше индустриален форум на EТК за устойчив туризъм. Участниците се обединиха, че внедряването на устойчиви практики в туризма трябва да остане основен фокус в сектора на фона на настоящите кризи. Зам.-министър Георгиева подчерта, че България  се стреми не само за възстановяване на морския и ски туризма, но и да развива планински, еко, селски, природолюбителски и др. форми на туризъм. Основно предимство на планинския, еко селски и природен туризъм е, че те не са свързани със струпване на туристи на едно място и са екологосъобразни.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати