Анализи Новини

Вижте най-красивите пещери в Родопите

  22.05.2022 14:47  
Вижте най-красивите пещери в Родопите

Родопите са едни от най-магичните планини и мистиката им привлича хиляди туристи. Из безборйните планински пътеки, реки и върхове се крият легенди и истории. Именно те правят Родопите особено вълнуващи за посетителите. Тук има от всичко и по много, включително и пещери.  

Независимо дали харесвате пещери с красиви легенди, невероятни пещерни образувания, адреналин или разнообразие от градския живот, в Родопите ще откриете не една и две впечатляващи пещери, в които можете да се разхладите през лятото и да се скриете от студа през зимата. Dir.bg споделя класацията си за най-красиви пещери в Орфеевата планина. 

Подходящи изходни точки за някои от тях е Пловдив, а за други - Смолян. 

Ухловица

Неслучайно наричат пещера Ухловица "подземният дворец на Родопите" - дори и вече да сте виждали много пещери в България, ще се убедите, че точно тази си заслужава прозвището. Многобройните стълби, които ви отвеждат ту нагоре, ту надолу из дебрите на пещерата, създават усещането, че бродите из покоите на някой крал.

Маршрутът в пещерата е дълъг 330 м. Вътре водата и въздушните течения са свършили великолепна скулптурна работа през последните няколко хиляди години. По стените се редуват най-различни образувания - такива наподобяващи корали, бисери, каменни слънца, дървета и каменни водопади.

Снежанка

Снежанка се намира на 5 км от град Пещера и разполага със 145-метров маршрут сред почти всички познати пещерни образувания. Името си дължи на снежнобелите наслагвания, застинали в причудливи форми, най-впечатляваща сред които е естествената скулптура Снежанка, наподобяваща на принцеса, очакваща своя принц.

Проучванията сочат, че няколко столетия преди новата ера в нея са живели траки. Изкачването до Снежанка е по доста стръмна пътека.

Дяволското гърло

Според легендата мястото, от което Орфей се спуснал в царството на Хадес, за да открие своята любима Евридика, е именно пещерата Дяволското гърло.

Формата на един от входовете на пещерата (за посетителите той се явява изход) наподобява глава на дявол, а в неговото "гърло" се изливат водите на подземен водопад. Правени са много експерименти и във водите на Триградската река са пускани всевъзможни предмети. Макар самата река да потъва в пещерата и да се появява отново на повърхността през друга пещера, всичко пуснато в нея изчезва безследно в недрата на земята (включително големи трупи).

Ягодинска пещера

Някъде там, където родопските пътища свършват, се намира Ягодинската пещера. Тя е най-дългата в Родопите и е на няколко етажа, макар достъпен за туристите да е само долният. Пещерата е известна със своите тематични зали - Новогодишната, където пещерняците си украсяват елха и посрещат Нова година и Ритуалната - където се организират сватби. Маршрутът за посетители в пещерата е дълъг около километър, а желаещите могат да се включат и в специални обиколки на неблагоустроените части на Ягодинската пещера.

Утробата

Да застанете в подножието на пещера Утробата е необикновено преживяване. Изкачвате се стъпало по стъпало по паянтовата дървена стълба и входът все по-ясно добива очертанията на женска утроба.

В дъното на пещерата има изсечен в скалата олтар, а всеки ден около обяд през процеп в пещерата влиза слънчев лъч. Според вярванията на траките това е символичното оплождане, което Бога Слънце извършва с Богинята Майка, за да съществува и да се възражда светът. Всяко посещение на пещерата е като участие в мистичен тракийски ритуал.

Добростански бисер се намира на 5 км от асеновградското село Добростан и недалеч от недействащата хижа Марциганица и за разлика от всички изброени дотук, е единствената пропастна - при входа ѝ има 15-метров отвес, по който посетителите слизат по стълба. Вътре в пещерата има сталагмити и сталактони, като някои от тях са обрасли с мъх и водорасли. Живее и малка колония прилепи.Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати