Новини Транспорт

Първите чартъри с британски туристи на Balkan Holidays UK кацнаха в Бургас

   
Първите чартъри с британски туристи на Balkan Holidays UK кацнаха в Бургас

Чартърите с британски туристи на големия туроператор Balkan Holidays UK тръгнаха до Българското Черноморие след двегодишна пауза заради пандемията. В събота кацна първият полет на Летище Бургас, който беше осъществен от European Air Charter, съобщиха от аеропорта. Той беше посрещнат с водна арка и подаръци за първите туристи. Пред TravelNews Александър Стоянов, изпълнителен директор на туроператора Balkan Holidays UK, обяви, че са планирани полети от 16 летища във Великобритания, сред които Лондон Гетуик, Белфаст, Манчестър, Нюкасъл, Кардиф, Единбург, Норич, Бристъл, Ливърпул, Глазгоу и др. “През този сезон нашите чартъри ще бъдат само до Бургас, за който регион е най-голямото търсене. Най-много британци се насочват към Слънчев бряг, който им е любим курорт“, каза Стоянов.

Според него интересът към региона на Варна е слаб и комплексите на север не се продават добре. Въпреки това предлагат програми с трансфери от Летище Бургас до курортите Златни пясъци, Албена и Св. Св. Константин и Елена.

В началото на май възобновиха програмите си до България и другите британски туроперотари - Jet2Holidays и TUI UK. Великобритания е един от най-важните пазари за българския туризъм. През 2019 г. са пристигнали над 470 000 британци, с което се нареждат на 7-мо място по брой чуждестранни туристи у нас. За сравнение Русия е на осмо място с 450 000 туристи. На предните позиции са Румъния, Гърция, Германия, Северна Македония и Украйна.

Британските туристи спасиха отминалия зимен сезон след завръщането си в България. Ски курортите дори отбелязаха ръст спрямо 2019 г., преди пандемията. Банско отчете с 25% повече туристи, Пампорово с 30%, а Боровец с около 7%.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати