Хотели

Airbnb спира да предлага жилища в Китай заради COVID-политиките

   
Airbnb спира да предлага жилища в Китай заради COVID-политиките

Платформата Airbnb прекратява отдаването на жилища под наем в Китай, като причината е политиката за "нулев COVID" на местните власти, която води до продължаването на локални локдауни.

Източници на Би Би Си твърдят, че до лятото всички обяви за домове и преживявания в Китай ще бъдат премахнати от сайта на компанията. Това няма да нанесе финансов удар на Airbnb - китайският пазар ѝ носи само 1% от приходите през последните няколко години.

Airbnb започва да функционира в Китай през 2016 г. и до момента около 25 милиона души са използвали сайта на компанията, за да си запазят място за нощувка в Китай. Дори преди пандемията обаче това е излизало сложно и скъпо заради строгите изисквания на властите и местното законодателство.

Очаква се вместо да помага за отдаване на жилища под наем в азиатската държава, компанията да се фокусира върху това да осигури на китайци, пътуващи в чужбина, оферти за настаняване.

Преди пандемията китайците, които посещават други държави, се бяха утроили за по-малко от десетилетие. Така през 2019 г. достигнаха 155 милиона пътувания по данни на Организацията за световен туризъм към ООН.

От 2020 г. насам обаче Китай има някои от най-строгите ограничения в света, което направи пътуването както в страната, така и по света почти невъзможно.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати