Новини Събития

Над 50 случая на маймунска шарка в Испания

   
Над 50 случая на маймунска шарка в Испания

Расте броят на заразените с маймунска шарка в Испания. Министерството на здравеопазването уведоми за нови 15 случая и по този начин общият им брой нарасна до 51. Испания е на второ място в Европа след Великобритания по брой на официално регистрираните заразени.

В региона на Мадрид случаите на маймунска шарка вече са 47, Канарските острови са докладвали два и Андалусия е потвърдила два. Първият положителен на островите е бил засечен при пациент в Гран Канария, а вторият, в Тенерифе. В останалите автономни региони също има предполагаеми 20 случая, за които се очаква по-късно да излязат резултатите.

На този етап заболяването протича леко при заразените, поради което Комисията по обществено здраве не изисква все още ваксиниране срещу по-нататъшно развитие на симптомите. Остава задължителната изолация на заболелите, но не и на контактните им лица. Продължава проучването дали между огнището на инфекциите, открити в сауна в Мадрид и Канарските острови има връзка.

Дания и Словения съобщиха за случаи при пътници, които току-що са се върнали от Гран Канария, което даде повод на властите да призоват за повишено внимание при контактите по време на ваканциите.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати