Турагенции

Крит - островът на митовете, легендите и слънцето

   
Крит - островът на митовете, легендите и слънцето

На най-големия гръцки остров Крит се намира най-южната и най-слънчева точка на южната ни съседка. Което може да означава само едно - лятната ваканция може да започне още от май и да завърши в късна есен. Крит е една от най-желаните туристически дестинации, като незабравимата почивка се преплита с древна история и митология. Там ще се запознаете със зараждането на една от първите европейски цивилизации – минойската, ще се докоснете до легендите за цар Минос, Дедал и Икар, Тезей.

Плажовете ще ви пленят с чистота, не пропускайте Елафонси с лекорозовия си пясък и Вай, където растат естествени палми. Когато не сте под чадъра или потопени в морската вода, можете да се насладите на много забележителности.

На първо място е археологическият музей в столицата Хераклион, в който е събрана една от най-богатите колекции от артефакти на минойците. Не пропускайте минойските дворци Фестос и Малиа. На 5 км извън столицата пък се намира археологическият обект Кносос, кръстен на едноименния замък в него. Той е от времето на минойската цивилизация, а според митовете в Кносос е построеният от Дедал Лабиринт, в който е живял Минотавърът.

Любителите на венецианския стил пък ще останат очаровани от древното градче Ретимно с неговите тесни улички и малки ресторантчета. Критските специалитети са истинска наслада за небцето, а на трапезата със сигурност ще имате местен зехтин, домашно сирене, салати, маслини. В близост до Ретимно се намира пещерата Сфендони, в която според митологията се е родил Зевс.

Крит е истински рай и за любителите на планините. Критски клисури, които започват от планинските райони и завършват на морето, са истинско предизвикателство, но и разкриват невероятни гледки. Трябва да имате предвид, че някои преходи отнемат над 7 часа, така че ги планирайте добре.

Крит - само на час път

Остров Крит е едно от най-красивите места, до които можете да стигнете за час. От 22 май вече стартираха директните полети на "България Еър" от София до остров Крит. Едно от големите предимства на директните полети на “България Еър” до Крит е, че националният превозвач каца в сърцето на острова - в столицата Хераклион.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати