Анализи Новини

Глоби ще има за неподготвените бази за украинците

  28.05.2022 17:32  
Глоби ще има за неподготвените бази за украинците

Въпреки своевременно информиране има държавни бази, които още не са подготвени да приемат бежанци от Украйна, като ако до 24 часа не се справят, ще има глоби, съобщи във Варна председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя допълни, че повече от 500 хотела искат да приемат бягащите от войната в страната си хора по новата програма, която предвижда държавата да плаща за тях по 15 лева на ден без ДДС в продължение на 3 месеца, В близо 300 от тях и в момента има бежанци.

По последни данни към 28 май 291 106 бежанци от Украйна са влезли в България, а от тях 92 8682 са останали в страната, като 56 130 са настанени в хотели и различни бази. Най-много настанени в хотели бежанци от Украйна има в област Бургас - около 10 хил. и област Варна - 7 хил. В Добричко са около 1000. Тошева не скри, че има не малко хора, които не искат да напуснат хотелите по морето.

Според анкета, организирана от агенцията, която е обхванала 40 хил. души, сред потърсилите закрила бежанци от Украйна има 350 души със специални нужди, включително бременни, 1200 хронично болни и 740 лежащо болни, за които са намерени бази в близост до сегашното им местоположение.

Останалите ще бъдат извозени с влакове и автобуси, като утре към влака от Варна до София ще бъдат закачени допълнителни четири вагона за бежанци от Украйна. Общо 200 души ще бъдат настанени на други места в страната, като 80 човека ще слязат на гара Плевен, за да отидат с автобус до Рибарица, а 120 в Дупница, откъдето ще се транспортират до Паничище
Председателят на ДАБ подчерта, че тази програма е за три месеца, като се очаква след този срок хората да са си намерили работа. В област Варна това се е случило с 3000 души.