Анализи Новини

Първите 200 бежанци се отказаха да си тръгнат от Варна

  29.05.2022 14:28  
Първите 200 бежанци се отказаха да си тръгнат от Варна

С фалстарт започна преместването на украински на бежанци от морето към вътрешността на България.

На жп гарата във Варна днес всичко е подготвено, за да посрещне първата група украински бежанци. Екипи на БЧК и НПО са на терен, с подготвен детски кът, вода и подкрепителна закуска.

Оказа се обаче, че 200 бежанци, които трябваше да бъдат преместени в базите в Паничище и в Рибарица са се отказали в последния момент, съобщи БНР. Очаква се да дойдат само 10-15 души. Останалите са обявили намерението си да се настанят в частни квартири.

Чакат се и четири празни автобуса да пристигнат на жп гарата във Варна. Четири празни вагона ще пътуват с бързия влак Варна - София.

"Тече организация по извозване на бежанците от Варна. Въз влака обаче има между 5 и 10 души, които пожелаха да бъдат извозени", заяви областният управител на Варна Благомир Коцев. "Идеята беше да извозим около 200-250 души от няколко хотела. Много от тях в последния момент решиха, че ще си търсят собствен начин на настаняване по градовете или да тръгнат към Украйна. Имахме стройна организация. Бяхме подготвили четири вагона допълнително към влака Варна - София, но в момента ги разкачаме", посочи той.

По думите му хората е трябвало да стигнат до Горна Оряховица с влак, след което да се качат на автобуси до Рибарица. "Първият хотел, в който отидохме да изведем хората, беше хотел "Берлин" в "Златни пясъци". Те обаче решиха да останат още един ден. Хотелът е готов да ги остави - знаете, програмата е до 31 май".

Бежанците са знаели от два дни в колко часа да бъдат пред хотела и къде отиват. "Имаше точен график, по който да бъдат разпределени хората. Държавните бази във Варна са запазени за хора в най-голяма нужда - възрастни хора, инвалиди, за да няма нужда да бъдат транспортирани", подчерта Благомир Коцев.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева също е във Варна. Предстои да замине за Бургас, за да провери каква е ситуацията с бежанците в морския град. "Всичко е подготвено. Има буферна зона. Има колеги от БЧК и НПО на терен, с подготвен детски кът, вода, подкрепителна закуска. На гарата всичко беше подготвено, за да посрещне първата голяма група.", обясни пред БНР председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева за преместването на бежанци от Украйна към вътрешността на страната, което започва днес.

Две големи групи трябваше се отправят към Паничище и Рибарица. 180 души се планира да бъдат настанени в Рибарица, а 120 - в Паничище. Това са основно майки с деца и възрастни хора. "Част от хората се качват, други се колебаят", обясни Тошева.

Автобуси на Министерството на отбраната ще извозват бежанци от Златни пясъци, допълни тя. За днес са планирани 200 души.

От пристигналите на гарата украинци на въпроси на медиите отговори Вячеслав Радованов от Одеса. Младежът разказа, че е у нас заедно с баба си. Сподели, че не е съвсем наясно какво ще е състоянието на базата, където се местят, притесненията му са, че там ще има само една аптека. Радованов не изрази разочарование, че отпътува от Варна, като сподели, че за него е важно пътешествието.

За около 7 хиляди души от Варненска област има потвърждение за транспортиране към вчерашна дата. Между 11 и 12 000 са потвърдените случаи на преместване за Бургаско.

За последното денонощие 2400 души с украинско гражданство са влезли, а над 5 хиляди са излезли от България, съобщи Тошева.

От близо 300 000 влезли в страната ни след 24 февруари украински граждани в момента останалите у нас са 91 000. Около 5 хиляди са сключените от бежанци трудови договори. Делът на децата е около 40 на сто, а на възрастните - около 17%.

"Групата на трудоспособните намалява. Има многодетни майки, майки с бебета, които няма как веднага да тръгнат на работа", коментира Мариана Тошева в предаването "Неделя 150".

В хотелите по Черноморието са останали около 20 хиляди украинци.

Ведомствата продължават да подават бази в готовност да посрещнат бежанци, посочи още Тошева и даде примери с Тетевен, Габрово, около София. "Базите са абсолютно нормални - като за българските граждани, които почиват в тях."

40 хиляди са попълнените от украински граждани анкетни карти. За последното денонощие страната ни са напуснали над 5 хиляди украинци.