Турагенции

В Египет откриха 250 богато изрисувани саркофази

   
В Египет откриха 250 богато изрисувани саркофази

Египетска археологическа мисия в некропола Сакара откри 250 дървени богато изрисувани саркофази и 150 бронзови статуетки на древноегипетски божества.

Това е най-големият брой, открит досега в намиращия се край Кайро погребален комплекс, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата. Артефактите датират отпреди около 2500 години.

Статуетките изобразяват божествата Бастет, Анубис, Озирис, Изида и Хатор, както и инструменти, използвани за посветени на Изида ритуали. Сред находките е статуя на жреца, архитект и висш чиновник от времето на Третата династия Имхотеп. Археолозите са открили и козметични продукти като линии за очи от въглен, както и гребени, гривни, обеци и огърлици.

Ръководителят на екипа, генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири обясни, че в един от саркофазите е намерен изписан с йероглифи папирус, който е възможно да съдържа строфи от Книга на мъртвите. Папирусът е изпратен в лаборатория в Египетския музей на площад "Тахрир" в Кайро, където ще бъде изследван.

Саркофазите ще бъдат транспортирани в Големия египетски музей в Гиза, чието откриване е едно от най-дългоочакваните събития в Египет.

Археологическата експедиция работи в Сакара от 2018 година и обявените открития не са първите. Сред намерените досега древни артефакти са саркофази и мумии на хора и животни.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати