Анализи Новини

Котел очаква 20 000 туристи

   
Котел очаква 20 000 туристи

В Котел вече започна подготовката за Фестивала на етносите, багрите и котленския килим, съобщиха от местната администрация. През изминалите четири години, откакто се провежда, фестивалът се превърна в топ събитие в областта на културата и туризма у нас, съобщава "Труд".
Посреща по 20 000 и повече гости от страната, съседни и други държави. Целта е да бъде представено богатото етническо многообразие в Котленския край с характерните за всеки етнос занаяти, бит, кулинарни традиции, музикално и танцово изкуство. „Фестивалът е мост между поколенията", подчерта кметът Коста Каранашев.
Събитието е насрочено за 29-31 юли. Новото тази година е, че ще бъдат изработени специални кукли, които ще бъдат представени по оригинален начин пред посетителите на фестивала, съобщиха от пресцентъра на общината. На 27 юни ще бъде открита работилницата „Куклен свят", където те ще бъдат измайсторени. Проектът все още е в развитие, но идеята е по атрактивен начин да бъде представен етническия колорит и куклите да се превърнат във важна част от фестивала.
Празникът и този път ще се проведе в живописния парк „Изворите" на Котел. Ще има възстановка под надслов „Села на етносите". Туристите ще могат да посетят българско, турско, ромско, каракаанско и родопско село. Ще се срещнат със стопаните им, пременени в автентични облекла, извадени от скриновете. Ще похапнат специалитети от сушени червени чушки, печени на огън вкусотии от тесто или месо, кукуреч агннешки дреболии на шиш и др. Ton-готвачи ще представят специфични ястия.
Ще има изложение на традиционните котленски килими, изработени от чиста вълна. Ще се състои тематичен пленер по живопис. Майстори ще демонстрират разнообразието на българските занаяти в работилници и изложби. Очаква се засилен интерес от Камарата на занаятчиите. На сцената ще излязат най-дорите и популярни изпълнители на фолклора, танците и модерното изкуство.


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати