Новини Турагенции

Вижте най-красивите острови в Хърватия

   
Вижте най-красивите острови в Хърватия

Хърватия е страна за плаж, плаване и безгрижен островен живот.

Атмосферата ѝ е неописуем миш-маш от италианско и балканско, а Далматинското крайбрежие е рай, из който можете лежерно да прескачате от остров на остров в търсене на своето съвършено ваканционно преживяване.

От яхтени пристанища с топ дискотеки и световноизвестни плажни барове до отдалечени парчета суша, запазили усещането за традиционния начин на живот, страната има остров за всеки вкус.

Ето някои от най-красивите острови в Хърватия, на които можете да планирате своето следващо лятно приключение.

Крък

Остров Крък е свързан със сушата с внушителен мост, но веднъж стъпите ли на острова, няма да ви се връща обратно. Старинни църкви, манастири с високи стени, рибарски селца, тюркоазена вода и пейзажи с безкрайни лозя и маслинови горички са основните гледки на Крък. А когато стане време за ядене, не пропускайте местната прясна паста "шурлице", която понякога наричат "иглени макарони" заради формата ѝ, и скаридите, които сервират в местните крайбрежни кръчми.

Хвар

Хвар е най-вървежният остров, където са клубовете, яхтите, закотвени в пристанището, бутиците за дизайнерски облекла и ресторантите в средиземноморски стил, които сервират скариди, шампанско и гурме сладолед.

Крайбрежната алея на едноименния град е поръбена с полюшващи се на бриза палми, просторният централен площад има величествена барокова катедрала в центъра си, а на върха на възвишението над града се издига замък.

Пейзажите извън града са като шахматна дъска от редуващи се полета с лавандула и лозови насаждения. Затова и много от менютата на ресторантите имат специалитети с лавандула.

Брач

На остров Брач се намира един от най-популярните плажове по хърватското крайбрежие - Златни Рат в крайбрежния град Бол. Островът е магнит за активните натури, които запълват почивката си с преходи, планинско колоездене, SUP и уиндсърф.

Хълмистият остров е дом на многобройни стада овце, затова и един от главните специалитети тук е агнешкото, включително и приготвено в стил чеверме.

Вис

Древните гърци харесали остров Вис заради плодородните му земи, въпреки че това е най-отдалеченият хърватски остров. Изолираността му е причина по времето на Югославия да бъде превърнат във военна база, а това, от своя страна, го спасява от прекалената комерсиализация.

Днес Вис е място, на което спират предимно туристи с лодки и яхти, за да опитат традиционната храна в някой от местните семейни ресторанти.

Корчула

Корчула е вторият по население хърватски (и в цялото Адриатическо море) остров. Твърди се, че тук е роден Марко Поло и ако идвате на острова откъм пристанището на град Корчула, ще ви се стори, че градът не се е променил много от времето на своя най-известен жител. Каменни стъпала, изискани палати и готическа катедрала се виждат още от морето.

За красиви панорами отвисоко си изберете някое от възвишенията над града и си вземете бутилка местно вино или спрете за вечеря в някой от ресторантите, разположени сякаш в нищото, които сервират домашна кухня, приготвена с отгледани на острова продукти.

Лошин

Лошин се рекламира като острова на ароматерапията и още с пристигането си тук ще усетите свежите аромати от природата, които се носят във въздуха - лавандула, розмарин, портокалов цвят...

На острова има много спа хотелски комплекси, които залагат на луксозна грижа за красотата и здравето с акцент върху етеричните масла и терапии от природата. Не пропускайте да се разходите из Ароматната градина, засята с десетки видове ароматни билки и цветя, или отидете на тур за наблюдение на делфини.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати