Новини Хотели

Сапарева баня може да остане без минерална вода в хотелите

   
Сапарева баня може да остане без минерална вода в хотелите

Сериозна заплаха грози Сапарева баня да остане без горещата вода, която привлича стотици туристи целогодишно и е основен поминък на местното население. За това алармира кметът на града Калин Гелев пред „Телеграф".
Причината е авария на самата сондажна тръба, която е монтирана в далечните години между 59 и 62 г. Тя е монтирана на 452 м дълбочина и от тогава не е подменяна. Преди 7-8 дни в района на Южна Рила от към Якоруда и Разлог имало сеизмична активност, която може да е довела до аварията заради разместване на пластовете и рязко увеличаване на дебита на водата. В резултат на това или амортизация през годините тръбата се е спукала. За да се работи по отстраняване на проблема, са монтирани огромни вентилатори, които да охлаждат помещението, а изходите, от където излиза пара, са завити с дебели одеяла и килим. Работниците пък могат да стоят в периметъра на спуканата тръба не повече от 10 минути.
Горещо
Причината за това е горещината. Водата, която извира от гейзера, е с температура 103 градуса и е наи-горещата на целия континент Европа. Само в Исландия извира погореща - около 110 градуса. Освен това водата в Сапарева баня има високо съдържание на хлороводород и радон - над 15 мг на литър. „Всички материали ще корозират и ще се разпаднат в рамките на година. Химическият състав на водата е три страници и е по-лесно да се изброят тези, които ги няма, от тези, които се съдържат в нея", посочи Гелев. С водата от гейзера, който е в центъра на града, са захранени всички общински сгради, детски градини, както и хотели и къщи за гости. „Проблемът е, че цялата документация от правенето на сондажа би трябвало да е в Министерството на здравеопазването или в Министерството на околната среда и водите. До 2009 г. собственик на минералните води и находища е държавата, а след това стават санаториумите. Оскъдната информация за сондажа и предвид отдалеченото време, както и това, че почти нямаме живи свидетели на това, което е правено, към момента ни затруднява дейността", обяснява кметът.
Варианти
След пробива на тръбата посредством колектор минералната вода е изведена към новоизградените резервоари. От там тя е разпределена към ползвателите, които имат издадени разрешителни. Според Гелев обаче течът, който е от самата сондажна тръба, няма как да бъде отстранен без намеса на добри специалисти и хидрогеолози. Един от вариантите на този етап е нова сондажна тръба до тази, но това ще отнеме много време. Освен това за такива дейности е необходимо решение на министъра на околната среда и водите. „Опитахме със специални лепила, изградихме куфраж около самата тръба, заляхме ги още в събота, но това спря течовете само за два дни, защото водата, която е под налягане, изми всичко. Предприемаме и други действия с високо якосни лепила, кофраж, който е от неръждаема ламарина, и се опитваме да завием водата и това да намали течовете", обясни кметът на града. Гелев коментира още, че ако сондираната вода спре, може да не потече отново.
 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати