Новини Транспорт

Ето някои безсмислени неща, които купуваме от летищата

  06.06.2022 09:10  
Ето някои безсмислени неща, които купуваме от летищата

Има невероятно усещане за свобода във възможността да летите до избраната от вас дестинация.
Но времето, прекарано на летището, е всичко друго, но не и безплатно.
Всъщност, може да се окаже доста скъпо, ако направите грешката да закупите някой от тези артикули, докато сте там.

Wi-Fi

Много летища се възползват от факта, че след като преминете през проверката за сигурност, сте в тяхна власт. Затова не се изкушавайте да платите за Wi-Fi –често е бавен и ужасно надценен. Но по-важното е, че пътуванията осигуряват перфектната принудителна интернет пауза. Имейлите могат да почакат.

Електроника

Ако сте решили, че можете да пропуснете Wi-Fi на летището, тогава може би ще се поддадете на импулса за купуване на електроника от магазините. Например дребни предмети, като зарядни устройства и слушалки, които може би сте забравили да вземете. Електрониката, закупена на летището, ще ви струва значително повече, отколкото ако я купите от обикновен магазин.

Храна

Винаги е добра идея да се заредите с качествена добра храна преди полет. Затова и много хора решават да купят сандвич или кроасан преди издигането във въздуха. Факт е, че повечето пътници се хранят на летището единствено като начин да спечелят време, а не защото са гладни. Тук цените са космически, затова е по-добре да си носите малки закуски.

Вода или нещо за пиене

Полетът може да ви дехидратира, наред с други физически странични ефекти, но опитните пътници знаят да не купуват вода на летището. Винаги носете със себе си празна бутилка. След това налейте вода от тоалетната. Така ще спестите доста.  

Сувенири

Каквото и да правите, не купувайте сувенири на летището – те са с астрономическа надценка. Затова планирайте предварително и купувайте сувенири от вашата дестинация, а не докато сте на летището.

Валута

Това е може би едно от последните неща, за които ще помислите, когато планирате пътуване, но не обменяйте парите си на летището. Известно е, че пътниците пристигат неподготвени и предвид липсата на конкуренция между места за обмяна на валута на летището, бюрото тук слага високи такси и далеч не най-добрите обменни курсове. Изчакайте, докато стигнете до дестинацията и обменете там.

Възглавници за врата

Преди пътуването не забравяйте да се снабдите с възглавница за врата, особено ако следва дълъг полет. Тези, които се продават на летището, са надценени и са били пипани и изпробвани от много пътници.

Лекарства

Каквито и лекарства да смятате, че може да ви трябват за вашето пътуване, не ги купувайте от летището, защото цените винаги са завишени, в сравнение с това, което бихте платили навън. Планирайте нещата, които трябва да имате под ръка това, а медикаментите са част от тях.

Автомобили под наем

Ако искате да получите най-хубавата кола на най-добрата цена и с най-малко неприятности, уговорете това, преди да пристигнете на местоназначението. Ако изчакате, докато стигнете до летището, ограничавате избора си и плащате по-висока цена.

Куфари

Пазарувате твърде много по време на пътуването си и искате да купите допълнителен куфар на летището? Очаквайте да платите неоправдано висока цена.

Шоколадови бонбони

Шоколадът е не само вкусен, но и полезен за мозъка ви. Но не го купувайте на летището и със сигурност не в безмитния магазин. Погледнете цените и ще видите, че обикновено плащате два или три пъти повече от това, което бихте платили в супермаркета.

Напитки

Много хора се спират в безмитните магазини поради често срещаната заблуда, че ще спестят цяло състояние от данъци. Реалността обаче е, че малките спестявания не компенсират надценката в цените. И това е особено вярно, когато става въпрос за алкохол.

Универсален парфюм

Парфюмът, който продават в безмитния магазин на летището, може да бъде фалшив, според блога Duty-Free Buzz. При това търговецът, от когото го купувате, може да няма представа дали продава фалшива версия.

С други думи, безмитният магазин може да продава това, което смята, че е истинската сделка, но не е така. Много по-добре е да купувате парфюм директно от производителя или в магазин, на който имате доверие.