Новини

Българите избират Италия, Дубай и Турция за летните си почивки

   
Българите избират Италия, Дубай и Турция за летните си почивки

Българите традиционно избират all inclusive лятна почивка в някоя от южните ни съседки. Туроператорът “Премио травел” обаче забелязва друга тенденция сред пътуващите. Емил Абазов, управител на компанията, сподели пред  TravelNews: „Ние сме специализирани в екскурзии, а не в почивки. А когато става дума за култура и забележителности, то със сигурност фаворитите са Италия, Турция и Дубай ”, разказа Абазов. Той разкри още, че „Премио травел” вече има много записвания и по есенните си програми и работи усилено в тази насока. 

Амалфийското крайбрежие е особено известно сред българите тази година. Всъщност това е една от най-популярните ваканционни дестинации в Европа и е основна туристическа спирка от над 400 години. Крайбрежието на Амалфи е дом на много стари градчета, които са богати на култура и история. Неподправеният италиански чар - la dolce vita и вкусната храна са само част от причините туристите да се влюбват в района. “Почти всичките ни летни дати за там са запълнени“, споделя Абазов. Цените започват от 999 лв., което е много атрактивна оферта и записванията продължават с пълна сила дори за юли и август. Имаме планирани групи и за есента, подчерта той. 

Абазов отбелязва и нестихващия интерес към Турция. “Обикновено лятото правехме прекъсване на Турция предни години. Сега обаче има огромно търсене и поддържаме програмите си и през юли и август”, допълни той. Екскурзиите в Турция са съсредоточени предимно в Кападокия и Ликия, а цените започват от 759 лв. за седмица. “Горещото време изобщо не притеснява туристите. От една страна те много дълго са били затворени, от друга много от тях все още се притесняват, че есента отново може да има рестрикции. Поради тази причина гледат да пътуват, докато имат възможност! Това е особено актуално за хората, които не са ваксинирани”, обясни Емил Абазов. 

Подобни са нагласите и за Дубай, твърди управителят на “Премио травел”. Ако се съди по продажбите, арабското лято също не плаши българите, тъй като всичко за юли и август се продава добре. Другото, което привлича туристи към Дубай по това време на годината, са изгодните оферти. Тъй като лятото не е традиционен сезон за дестинацията, цените са паднали драстично и 6 дни в Дубай започват от едва от 1099 лв. на човек.

“Интересното при нас е, че в последните 10 дни започнаха интензивни записвания за есента. Преди COVID пандемията беше традиционно да се запазват екскурзии до 6 месеца преди обявената дата, но поради разбираеми причини последните две години резервациите се правеха по-скоро месец за месец на база ограниченията за пътуване. Радвам се да видя, че хората вече се завръщат към старите си туристически навици”, каза Абазов. 

Тенденциозно за есента българите са планирали по-големи почивки - на заден фон остават европейските дестинации, а на фокус идват Южна и Северна Америка.  През август вече има пълна група за Куба, а втора такава се подготвя и за октомври. Това е една от най-пленителните карибски държави и интересът към нея нараства с всеки изминал ден. 

“Още една важна дестинация, която успяхме да възобновим, е САЩ“, изтъкна Емил Абазов. Въпреки че щатите все още приемат само ваксинирани туристи, то групите вече се запълват. “Премио травел” предлага както обиколка на западното крайбрежие, така и обзорна обиколка на източния бряг, обединен с Канада. Туристите на “Премио травел” могат да се докоснат до американската мечта на изгодна цена от 4699 лв. за 13 дни. 

Мексико също е сред топ дестинациите за туристите на “Премио травел”. Всъщност това е една от малкото програми, които вървяха добре и по време на COVID, тъй като беше една от първите, която свали ограниченията. Две български групи ще отпътуват през октомври и ноември и ще си подарят 16 дни незабравими преживявания и слънчеви дни край морето. Потопете се в латино културата за само 5799 лв. на човек.

“Имаме огромен интерес! Спрямо 2019 г. може би имаме дори по-голям обем”, коментира още Емил Абазов, управител на „Премио травел“. Заради COVID, печалбите ни няма как да достигнат това ниво. Но нашата основна цел в момента е хората да видят, че нещата бързо се нормализират. Българите нямат търпение да пътуват, а ние ще направим всичко възможно, за да им помогнем, допълни той.

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати