Новини Събития

Държавата отново пише правила за къмпинг туризма

  06.06.2022 18:04  
Държавата отново пише правила за къмпинг туризма

Министерството на туризма подготвя регламент за къмпингуването с идея след приемането му да направи и дигитална карта на местата за този вид туризъм в цялата страна. Документът ще бъде качен за обществено обсъждане на 15 юли, съобщи във Варна министърът на туризма Христо Проданов, съобщава Труд.

"За съжаление България все още е бяло петно на картата на Европа в този сегмент, към който има голям интерес и който носи висока добавена стойност“, посочи той след среща с кметове на малки морски общини. Те от години чакат въвеждането на правила за къмпингуване. Липсата им товари скромните общински бюджети с разходи за събиране на сметта и охрана на сигурността в зоните, заети от кемпери и каравани, от които не получават нито лев приходи. Емблематичен пример е Шабла. По дивите плажове там българи и румънци разполагат за целия сезон каравани, които дори преотдават.

"Подобна практика бе пресечена миналото лято на Камчия, но нямаме правомощия да санкционираме практикуващите биотуризъм“, каза кметът на Аврен Емануил Манолов.

Той допълни, че в навечерието на този сезон край неохраняемата ивица в Паша дере, където се снима скъпа продукция на Дисни, имало каравани със сателитни чинии и дори с градинки със засадени домати край пясъка. Според Манолов се очаква срив на приходите от сезона в Камчия, Шкорпиловци, Бяла и други крайморски селища, където няма условия за настаняване на висок клас туристи.

Предишни лета те са разчитали на руснаци и украинци, които сега заради войната са нулев пазар. За привличането на повече българи са нужни транспортни връзки, почистване и осигуряване на охрана, посочи кметът на Аврен и призова държавата да помогне.