Транспорт

Ryanair въведе образователен ценз за пътници от Африка

   
Ryanair въведе образователен ценз за пътници от Африка

Как може да докажете, че наистина сте от държавата, която пише в паспорта ви? За пътници, които пътуват от Южна Африка за Великобритания с нискотарифната компания Ryanair въпросът е решен иновативно: Преди да се качи на борда на самолета всеки пътник трябва да отговори на 15 въпроса, с което да докаже, че има познания за страната си, твърди вестник „The Financial Times”.

Тестът очевидно не е бил обявен предварително на купувачите на билети

Според изданието, въпросникът съдържа въпроси като този то коя страна на пътя се шофира в Южна Африка и как се нарича най-високата планина в страната. В документа имало също правописни и граматически грешки.

Необичайно е и това, че според доклада тестът е предоставен само на африканс - език, който е едва третият най-разпространен първи език в Южна Африка след зулу и кхоса. Африканс се свързва и с апартейда и с факта, че белите са принуждавали чернокожите да използват този език.

От авиокомпания „Ryanair” са потвърдили пред вестника, че действително има тест, който е разработен в рамките на мерките за сигурност.

„Поради големия брой фалшиви южноафрикански паспорти изискваме от пътниците, пътуващи до Обединеното кралство, да попълнят обикновен въпросник на африканс", обяснява ирландската авиокомпания.

Ако не могат да попълнят този въпросник, на желаещите да пътуват ще им бъде отказано да се качат на борда на самолета и ще им бъде възстановена цялата сума.

Динеш Джоузеф - южноафриканец, живеещ във Великобритания, разказва пред „The Financial Times”, че на гишето на „Ryanair" са го уведомили, че без теста няма да може да се качи на полета си от Ланзароте, въпреки че не говори африканс.

"Унизително е да ти кажат, че не можеш да направиш теста на езика, който говориш", каза той.

Според него е било "много безчувствено и безсърдечно" от страна на „Ryanair” да избере конкретен език. Изданието твърди, че Джоузеф е подал официална жалба срещу действията на авиокомпанията. Вестник "Метро" пише, че Джоузеф е успял да попълни теста с помощта на преводача на Google.

Зинле Новази, южноафриканка, която живее във Великобритания, изрази своето съмнение в ефективността на мярката не само заради избрания език: "Всеки, който не е южноафриканец, би могъл да отговори на тези въпроси", казва тя.

И Динеш Джоузеф също се чуди: "Как това доказва по какъвто и да е начин, че паспортът ми е фалшив? За мен няма връзка."

Засега изглежда, че въпреки критиките „Ryanair” ще продължи да използва теста за проверка на знанията. В петък обаче Британската върховна комисия уточни в Twitter, че тестът не е изискване на британското правителство. Вестник „Metro” цитира ирландското министерство на външните работи, което заявява: "От южноафриканските граждани не се изисква да полагат тест по африканс, преди да се качат на полет до или от Ирландия. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати