Транспорт

Докъде ще пътуват българите през летния сезон на 2022 г.

   
Докъде ще пътуват българите през летния сезон на 2022 г.

Утихващата пандемия и отпадането на ограниченията в редица държави са едни от основните причини, поради които има сериозен ръст на търсенето на почивки извън страната сред сънародниците ни.
Списъкът с най-популярните държави сред българите включва Гърция, Италия, Испания, Турция и, разбира се, България.

Тъй като през последните две години, възможностите за пътуване извън страната бяха ограничени, беше напълно очаквано, че след като обстановката бъде овладяна, българите отново ще имат сериозен интерес за почивки в чужбина, особено през летния сезон на 2022 г.  Южната ни съседка, любима на сънародниците ни, премахна всички противоепидемични мерки, считано от 01.05.2022 г. От своя страна, Италия, която беше фаворит на българите покрай великденските и майски празници, също обяви, че от 01.06.2022 г., свързаните с COVID-19 мерки при пътуване, отпадат. Още за предстоящия летен сезон и предпочитаните дестинации, разказват от онлайн туристическа агенция eSky. 

Както всяка година, Гърция остава лидер в класацията, но освен в континентална ѝ част, българите имат желание да пътуват до някои от най-красивите и популярни острови. Корфу, считан за най-зеленият остров на Гърция, е изключително желан тази година, поради невероятните си природни дадености и възможности както за релакс, така и за активна почивка. От друга страна, Миконос също се нарежда напред в класацията, най-вече заради нощния живот. Италия беше сериозен лидер в класацията, свързана с почивките преди началото на сезона, като сега тя отново запазва сериозна позиция. Особен интерес пътуващите имат към Рим, Милано, Бари, но и прекасния представител на островната Италия – Сицилия. Тази година българите често избират и една от перлите на Турция – Анталия, както и райския остров Майорка. Това се дължи на факта, че специално през летния сезон, сънародниците ни ще се възползват от изгодни оферти за самолетни билети на нискотарифни авиокомпании, добавя още Маргарита Касабова, PR специалист в eSky. В класацията присъстват и други испански дестинации – от години популярната Барселона и чаровният  регион на Андалусия и в частност Малага. По-назад се нареждат държави като Хърватия, Франция и Португалия, които независимо че не са толкова популярни сред сънародниците ни за лятото, имат много какво да покажат на своите посетители. 

Цени на самолетните билети

Въпреки сериозния инфлационен ръст, от eSky споделят, че за някои дестинации и конкретни дати, могат да се намерят дори и по-изгодни оферти за самолетни билети спрямо миналата година. Например, в момента двупосочно до Сицилия можем да летим за 30 евро, а до Корфу – за 33 евро.

Не бива да забравяме обаче, че цените на билетите ще се променят с наближаването на отпускарския сезон, така че експертите съветват да планирате ваканционните си пътувания по-рано – най-малко четири седмици преди началната дата на пътуването. Разбира се, благодарение на благоприятните условия за пътуване това лято, много от българите планираха почивките си още преди няколко месеца, което не се е случвало от 2019 г. Друг  интересен факт е, че поради резкия скок на цената на горивото, все повече българи избират да пътуват до нашето Черноморие, използвайки самолет. Тази опция много често се избира и от хората, които отиват само за уикенд до Българското Черноморие, което всъщност им спестява много време и усилия. Цените на самолетните билети до морето са сравнително стабилни и не се вижда сериозно увеличение спрямо миналата година. Например, двупосочен билет до Варна, в разгара на летния сезон, можете да намерите на цени от 27 до 90 евро.

 

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати