Анализи Новини

Работна група ще подпомага развитието на винения туризъм в България

   
Работна група ще подпомага развитието на винения туризъм в България

Обща работна група между експерти на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и бизнеса ще обсъжда и решава въпросите навинения туризъм. Това стана ясно на кръгла маса под надслов „Перспективи пред развитието на винения туризъм. Виното като част от българския туристически продукт“, организирана от Министерство на туризма.

В приветствието си към участниците министърът на туризма Христо Проданов подчерта, че това е първата по рода си широка дискусия по темата. По думите му виненият туризъм като част от туристическата индустрия е изключително важен за нашата страна, за развитие наустойчив туризъм в четири сезона и целогодишна дестинация. В България има над 200 изби, което е разнообразно предлагане. Тази дискусия е начало за създаването на план за развитие на винения туризъм, който да бъде разработен съвместно с Министерство на земеделието и останалите институции. Държавата и представители на винените организации ще създадат работна група, която да работи по темата“, обяви министър Проданов.  

В обръщение към участниците зам.-министърът на земеделието Момчил Неков подчерта необходимостта да се защити виненият туризъм като нематериално културно наследство, за да може да се добавят винените маршрути в кафявите указателни табели. И добави, че са идентифицирани 130 винопроизводителите, които са направили винарни тип „шато“, подходящи за винен туризъм. Целта е да бъдат обособени в осем винени региони със защитено географско указание със своите специфики за популяризирането им.   

Във фокуса на срещата бяха поставени добрите практики, проблемите и тенденциите във винения туризъм. Целта на дискусиите бе да се насочи вниманието върху въпросите, които търсят отговор, както и върху възможностите за сътрудничество между различните заинтересовани страни с цел повишаване на конкурентоспособността на винения туризъм в България.

В кръглата маса участваха също Илин Димитров - председател на парламентарната Комисия по туризъм, Ирена Георгиева - заместник-министър на туризма,съветници на министъра на туризма, експерти, представители на Българска асоциация на независимите лозаро-винари, Българска асоциация на винените професионалисти, Национална лозаро-винарска камара, Институт по лозарство и винарство, които представиха важни инициативи и опит.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати