Новини Транспорт

Wizz Air и Airbus подписаха Меморандум за зареждане на самолети с водородно гориво

  09.06.2022 14:22  
Wizz Air и Airbus подписаха Меморандум за зареждане на самолети с водородно гориво

Wizz Air подписа Меморандум за разбирателство с Airbus за проучване на потенциала за експлоатация на самолети, задвижвани с водород, пише economy.bg. Това означава, че Wizz Air ще анализира потенциала на високоефективната и бюджетна експлоатация на самолети на водородно гориво. Това ще предостави на WIZZ по-задълбочени данни за това как оперирането със самолети с нулеви емисии ще се отрази позитивно на бъдещия бизнес модел на авиолиниите.

Меморандумът има за цел да изследва както оперативните, така и инфраструктурните възможности и предизвикателства пред самолетите, зареждани с водородно гориво.

Wizz Air и Airbus ще си сътрудничат, за да достигнат дълбоко разбиране за:

- еволюцията на глобалната водородна екосистема от перспективата на обществото, регулациите, цените на енергията и водородната инфраструктура;

- влиянието на водорода флотилия върху самолети на Wizz Air, операции и инфраструктура, включително мрежата, разписанията, наземните бази и летищата, като се вземат предвид специфични характеристики, например обема на резервоара за гориво и времето за презареждане на самолетите=

Йохан Ейдхаген, маркетинг директор на Wizz Air, коментира: „В Wizz Air сме амбицирани с нашата стратегия за растеж да изпълним ангажимента си за предоставяне на достъпно пътуване за всеки, като в същото време осигурим страхотно изживяване на клиентите с една от най-младите и зелени флотилии в Европа. Вярваме, че растежът и устойчивостта не се изключват взаимно, а новите технологии ни предоставят възможност за по-екологично пътуване. Важното ни споразумение с Airbus ще развие устойчива авиация по целия свят чрез развитието на свръхустойчиви бизнес модели. Изключително развълнувани сме и с нетърпение очакваме стартирането на сътрудничеството“.

Глен Люелин, вицепрезидент „Нулеви емисии“ в Airbus, каза: „Работата с нашите клиенти е от първостепенно значение, за да разработим самолети с нулеви емисии до 2035 г. Доволни сме, че си партнираме с Wizz Air, за да работим по текущите изследвания и развитие на изискванията за експлоатация на самолети на водородно гориво в рамките на задвижвана от водород авиационна екосистема. Да разберем как функционира авиационната флотилия на авиокомпаниите ни позволява да дефинираме по-добре характеристиките на бъдещ самолет с нулеви емисии, както и въздействието му върху наземната инфраструктура“.

През ноември 2021 г. Wizz Air подписа споразумение с Airbus за поръчка за закупуването на допълнителни 102 самолета A321, включително 75 A321neo и 27 Airbus A321XLR. Поръчката получи огромно одобрение от акционерите на извънредно събрание, проведено на 22 февруари 2022 г. С новата поръчка, запасът от доставки към Wizz Air включва 34 A320neo, 240 A321neo и 47 A321XLR самолети плюс допълнителните 15 A321neo и права за закупуване на 75 А321neo. Това са общо 411 самолета.