Новини Транспорт

Стотици полети са отменени в Италия заради стачка на авиодиспечерите

   
Стотици полети са отменени в Италия заради стачка на авиодиспечерите

Хиляди пътници са блокирани на летищата в Италия заради стачка на авиодиспечерите, която доведе до отмяна и отлагане на над 360 полета, съобщава "Ройтерс".

Ръководителите на полети от италианския ENAV напуснаха работните си места за 12 часа в сряда.

Синдикаките призоваха служителите от нискотарифните авиокомпании като Ryanair и easyJet да се присъединят към протеста, като спират работа по четири часа.

Около 360 полета са отменени с над 4000 засегнати пътници, каза говорител на синдиката UIL Trasporti в сряда.

Извънредна новина

Най-важните новини в момента, в който се случват - директно в имейла Ви.

Италианските синдикати FILT-CGIL и UIL Trasporti обявиха четиричасова стачка, която започна от 10 ч българско време за служителите на Ryanair в Италия и от 13 ч за пилотите и стюардесите на easyJet. Причината е намаляване на заплащането, заради обвързването на възнагражденията с продажбите на борда, както и заради трудни условия на труд в най-голямата бюджетна авиокомпания в Европа.

Ryanair негови служители да се включили в стачките в Италия, но добави, че е отменила редица полети заради действия на ръководителите на полети в Северна и Централна Италия.

"Тези стачки на авиодиспечерите са изцяло извън нашия контрол и ние искрено се извиняваме за неудобството, което те неизбежно ще причинят", се казва в изявление на Ryanair.

EasyJet също обвини службата за водене на самолети за нарушаване на полетните графици.

"Около 24 полета до и от Обединеното кралство бяха отменени предварително, за да се смекчи въздействието върху плановете на клиентите днес и да се предостави възможност за повторно резервиране преди пътуване до летището", се казва в изявление на easyJet,

Италианската авиокомпания ITA Airways е пренасочила 99% от пътниците си, за да избегне стачката, се казва в изявление на авиокомпанията.

Ryanair се класира на първо място по брой пътници, пътуващи до и от Италия миналата година, тъй като Alitalia сви мрежата си, преди да прехвърли работата на своя наследник ITA, припомня "Ройтерс".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати