Новини Събития

Белград очаква българи за най-големия бирен фестивал

   
Белград очаква българи за най-големия бирен фестивал

Най-големият бирен фестивал в Източна Европа е в Белград през август и очакваме много българи да бъдат наши гости, обявиха от сръбската агенция за туризъм на конференция в София днес. Фестът се провежда в парка Ушче и е с безплатен достъп, като като по време на събитието има концерти на известни сръбски и чужди роксъстави и над 50 вида бира. Българите все по-често избират Сърбия за туризъм по различни поводи - като краткосрочна гурме дестинация или за по-дълги трипове с посещение на различни забележителности. Например обиколки на запазените средновековни крепости.

В Сърбия има повече от 25 частично или изцяло съхранени укрепления с интересна история. Едно от най-интересните е крепостта Голубац край едноименния град на брега на Дунав. Крепост Голубац

Крепост Голубац

След дългогодишни реновации крепостта е отворена за посещения през 2019 г., но пандемията спира туристопотока. Сега в целия си блясък това чудо на фортификациите с богата история отново става примамлив обект за посещения.

Най-посещаваната от българите е Момчилово кале в Ниш, тъй като е и най-близо до границата. Момчилово кале

Момчилово кале

Крепостта в Ниш е най-посещавана от българи

Други интересни точки по този маршрут за любителите на средновековни замъци са Бачката крепост, Маглич, която е на около 20 километра южно от град Кралево и Стари град край Ужице в Западна Сърбия.

Сред чуждестранните туристи българите са на първо място в Сокобаня - най-известният сръбски курорт с минерални извори. Вероятно близостта му до Ниш обяснява това, но има интерес и към курорта Върнячка баня, който е между Кралево и Крушевац.

"Българите са не просто наши съседи, а наши братя и въпреки някои предразсъдъци от миналото, ние се обичаме, защото сме близки и имаме много общи неща. Затова туризма от двете страни на границата ще помогне да се опознаем и да се обичаме още повече. Българите харесват много сръбската храна и нашата ракия, харесват музиката и нашето гостоприемство, затова винаги са добре дошли", каза сръбският посланик в София Желко Йович. 

Сръбският посланик Желко Йович с представителите на сръбските туристически власти и българския зам.министър на туризма Ирена Георгиева (вдясно) по време на конференцията "Експерианс Сърбия".

Сръбският посланик Желко Йович с представителите на сръбските туристически власти и българския зам.министър на туризма Ирена Георгиева (вдясно) по време на конференцията "Експерианс Сърбия".

 

На конференцията "Експирианс Сърбия" беше и българския зам.-министър на туризма Ирена Георгиева, която разказа за срещите и договорките на двамата министри на туризма от България и Сърбия и за бъдещите планове за стимулиране на трансграничните посещения.

В момента Сърбия е на четвърто място след Гърция, Турция и Румъния по избор на българите за посещение в чужбина, но се надяваме в бъдеще общата ни работа да даде добри резултати, коментира Георгиева.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати