Новини Турагенции

Екзотичните дестинации набират популярност сред българите

   
Екзотичните дестинации набират популярност сред българите

Докато повечето българи избират all inclusive почивки за лятото, все повече има група пътешественици, които се стремят към екзотични и дълги пътувания. Точно към тази таргет група се е насочил туроператорът “Луксутур”. Управителят на компанията Петър Стоянов, сподели пред TravelNews: “Ние следваме линия за нетрадиционни и ексклузивни дестинации. Имаме интерес към Европа, но нашите усилия са насочени по-скоро към места като Сейшели, Кения, Малдиви и Мавриций. Основно се рекламираме като туроператор за екзотични пътувания”. Той разкри още, че туроператорът се завръща към ритъма, който е спазвал преди COVID-19 пандемията. 

Сред фаворитите на българите за лятото са Сейшелите. “Луксутур” предлага индивидуално пътешествие до островите за 10 дни / 7 нощувки, с цени започващи от 1909 евро. Това привлича интереса на много любители на екзотиката и сините води. Туризмът е жизненоважен за икономиката на Сейшелите, като посетителите идват, за да се насладят на зашеметяващите плажове, покритите с джунгли планини и уникалната дива природа. Сейшелските острови са също така дом на някои от най-добрите места за гмуркане и шнорхелинг в света.

Нещо ново за туроператора е чартърът до Мавриций. Планирани са три дати за 2023, като от сега има огромен интерес към дестинацията. Малкият остров в Индийския океан е популярна туристическа дестинация, известна с красивите си плажове, луксозните си курорти и оживената си култура. Мавриций е дом и на някои от най-редките животни в света, включително ендемичната мавританска летяща лисица и критично застрашения розов гълъб. Със своите приятелски настроени хора и зашеметяващи природни пейзажи, Мавриций е идеално място за почивка и тропическа ваканция, особено на атрактивната цена от 1984 евро за 9 дни. 

“Луксутур” предлага и друга нова и вълнуваща програма в Уганда и Руанда. “Впечатленията са ми, че заради това дълго време, в което Азия беше затворена, се акцентираше върху Африка. В момента дестинациите като Кения, Танзания и Намибия ще са много популярни този сезон. По-малко познатите части на Африка стават все по-любопитни за българските туристи”, споделя Петър Стоянов. 

Уганда е може би най-известна със своите планински горили. Страната е дом на повече от половината от останалата популация на тези застрашени животни в света. Посетителите могат да наблюдават горили в Националния парк “Бвинди”. Туроператорът ще запознае туристите не само с този внушителен вид, но с други представители на богатата флора и фауна в страната. 

Руанда е известна с вулканите и планините си. Наричат я Земята на хиляда хълма и поради тази причина голяма част от гледките са спиращи дъха. В националните паркове в страната могат да бъдат открити не само вулкани, но и водопади и тропически гори. Тези богатства правят природата на Руанда разнообразна и интересна за туристите. Тя също така е дом на друг рядък вид маймуни - Златисти Гвенони, които също могат да бъдат видени с помощта от експертите на “Луксутур”. Страната се издържа до голяма степен от износ на кафе и чай, което е и перфектният подарък, който да вземете към дома. Туроператорът планира екскурзията в африканските страни в периода 15 – 23 ноември 2022 г., на атрактивната цена от 3940 евро за 7 нощувки. Определено впечатляваща оферта за любителите на Африка и за страстните пътешественици.  

„Луксутур“ мести поглед и към Близкия изток, където Оман е най-новото попълнение към портфолиото му. Към момента дестинацията се предлага като индивидуална програма, както и като организирана група за Нова година. “Оман е държава за пътешественици!”, категоричен е Стоянов. Дестинацията е подходяща за хора, които вече са пътували в Близкия изток. Най-голямото предимство на Оман е, че е държава, която е успяла да се запази автентична в туристическия свят. “Специфичното е, че те се рекламират именно с местните си традиции и обичаи, което липсва в държави като Дубай и Йордания, които се комерсиализираха в последните години”, разказа експертът. 

Оман е на бутиково ниво. За сумата от 1688 евро предлага уникални преживявания като например нощувка в пустинята. Държавата също така има много дълга ивица на Арабско море, което е изключително подходящо за гмуркане. “Определено има потенциал, единственото, което ѝ пречи да се разгърне е, че е по-скъпа и съответно, че по местата за настаняване няма голяма база за групи”, изтъкна Петър Стоянов. 

По всичко личи, че българите са готови да се завърнат към старите си пътнически навици и отново да планират предварително дълги и екзотични екскурзии. Въпреки че “Луксутур” измества фокуса от комерсиалния all inclusive към по-вълнуващи програми, туроператорът се радва на успехи.  По предоставените данни можем да съдим, че все още има огромен интерес към този тип туризъм. 

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати