Анализи Новини

Къде ще почиват руските туристи?

  11.06.2022 09:49  
Къде ще почиват руските туристи?

Заради западните санкции на много руснаци им се налага да прекарат ваканцията си в Русия. Агенциите отчитат бум на речните круизи, но за много руснаци дачата остава единствената възможност за лятна почивка. Дачата оредставлява малка вила с овощна градинка извън големия град и е задължителна част от живота на всеки истински руснак. По време на наложените от пандемията локдауни тези места добиха допълнителна привлекателност, а сега за милиони руснаци дачите са единственото място за прекарване на ваканцията, разказва Дойче Веле.

Откакто започна войната в Украйна, руските туристи почти не могат да пътуват в чужбина. Европейското небе остава затворено за руските самолети, руското - за европейските, а не всеки би могъл да си позволи скъпите обиколни маршрути. Освен това откакто Русия бе изключена от международната система за извършване на плащания SWIFT и западните кредитни институции като Visa и Mastercard прекратиха сътрудничеството си със страната, руските туристи вече могат да плащат сметките си в чужбина само в брой.

Бум на речните круизи

Този, на когото дачата му се вижда малка, може да прекара ваканцията си някъде из страната. В най-голямата по площ държава в света има разнообразни възможности. Много търсени в момента са речните круизи, казва Анастасия Кисельова от туристическата агенция "Инфофлот" в Санкт Петербург. "При заявките за следващите месеци наблюдаваме ръст от 40 до 50 процента спрямо предходната година." Още сега резервациите бият всички рекорди за последните 15 години. А 30% от всички гости за първи път резервират подобно пътуване по река.

На особено голям интерес се радват речните пътувания около т.нар. Златен пръстен, обхващащ старите руски градове североизточно от Москва. Възникнали между 11 и 17 век, тези селища са били арена на значими събития от руската история и предлагат и до днес много забележителности - особено църкви и манастири.

Екскурзоводката Анастасия Андросова от Самара на река Волга е доволна от това развитие. Тя посочва пред Дойче Веле, че "все повече руснаци се интересуват от собствената си страна". Много търсени са и почивките по руското Черноморие в региона на Краснодар, макар там повечето летища да са затворени от началото на войната от съображения за сигурност.

Наплив от желаещи да пътуват за Крим обаче няма - към една трета от хотелите дори няма да отворят това лято, предполага руският вестник "Комерсант". Туристите се въздържат да пътуват до анексирания от Русия полуостров, тъй като летището в Симферопол е затворено от началото на войната, влаковите билети не са достатъчно, а и хората се боят от войната в съседна Украйна.

Малцина си позволяват почивка зад граница

Зле изглеждат нещата и с руския туризъм зад граница. Ограничените полети и значително по-високите цени намалиха например сериозно потока от руски туристи към Турция, отбелязват от руския Съюз на туристическите агенции. Това се отнася дори и за по-заможните руснаци. Закупените билети за бизнес класа и ангажираните петзвездни хотели през март и април са били три пъти по-малко, отколкото през миналата година. А именно ВИП-туризмът бе смятан за особено стабилен.

Бумът във вътрешния туризъм и спадът във външния напомнят 2014-а година, когато Западът наложи санкции на Русия заради анексията на Крим, а Москва от своя страна въведе ответни санкции. Сред тях бе забраната за внос на западни храни като сиренето и ябълките. Това накара руснаците да се преориентират и вместо камембер да купуват местни видове сирене. Но дали тази тенденция ще успее да спаси и руския туризъм?

Чуждестранни туристи в Русия почти няма

Вътрешният туризъм процъфтява, но туристи от чужбина почти няма, установяват още агенциите. От началото на войната в Украйна заявки за почивки се отменят масово, посочва Марина Левченко от туристическата агенция "Тари Тур". "За съжаление, трябва да кажем, че летният сезон е на ръба на срива. Хотелските ни мениджъри и отделите за резервация са отчаяни."