Заведения Новини

Разходите на ресторантьорите са се утроили спрямо 2021

   
Разходите на ресторантьорите са се утроили спрямо 2021

Разходите на бизнеса спрямо 2021 г. са се вдигнали три пъти. Токът се е вдигнал два пъти и половина до три пъти, доставчиците вдигнаха с 20% цените към ресторантьорите, персонал няма, заплащането се е вдигнало два пъти спрямо 2021 г. Това каза председателят на БАЗ Ричард Алибегов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

50-процентната отстъпка за концесионерите заради КОВИД пандемията вече е отпаднала. По думите му персонал няма, въпреки че заплащането, в сравнение с миналата година, се е вдигнало почти двойно. Според него от бизнеса не вдигат цените толкова, колкото би трябвало. „Тези разходи трябваше да се компенсират от държавата, тъй като Европа казва: възстановяването на туризма ще трае минимум до 2025 г., ако няма други кризи. Ние, излизайки от едната криза, вече влязохме в другата - Украйна. Тази криза тепърва ще се отразява на бизнеса", заяви Алибегов.

Кризата в Украйна влияе много и на туристическия бранш, отбеляза Алибегов. По думите му държавата е трябвало да замени руските туристи с други, но тя не си е свършила работата.

„Всички писма, които през последната година и половина изписахме до управляващите, бяха в контекста „Не ни пречете. Очевидно е, че няма да ни помогнете, поне спрете да пречите на туристическия и ресторантьорския бранш", коментира той.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати