Турагенции

Десет невероятни факта за Таймс Скуеър в Ню Йорк

   
Десет невероятни факта за Таймс Скуеър в Ню Йорк

Едно от най-емблематичните места в Съединените щати и денонощен оживен мравуняк от местни и туристи, площад Таймс Скуеър е сред локациите, през които посетителите на Ню Йорк задължително минават.

Площадът е комбинация от за хаос и величие, незабравима атракция и смътно усещане за туристически капан.

Независимо дали вече сте стъпвали на прочутия площад или ви предстои да го направите, историята и малките му тайни са дори по-интересни от чувствата, които предизвиква, когато сте там. Следват някои от най-удивителните факти за Таймс Скуеър, които непременно трябва да знаете.

1. Таймс Скуеър дължи името си на вестник "Ню Йорк Таймс". Преди редакцията на изданието да се премести там през 1904 г., площадът се е казвал "Лонгейкър Скуеър". А преди 1872 г. площадът е съществувал, но изобщо не е имал име.

2. Макар площадът да носи името на прочутия вестник, изданието остава на площада едва девет години, след което се премества в друга сграда.

3. Площадът е едно от най-посещаваните и оживени места на света. Всеки ден по него минават близо 350 000 пешеходци, което прави над 120 милиона годишно. Смята се, че около 50 милиона от тях са туристи.

4. Ако искате да сложите светеща табела на бизнеса си на Таймс Скуеър, това ще ви струва между 1,5 и 4 милиона долара годишно.

5. От 2011 г. насам пушенето на Таймс Скуеър е официално забранено. Всеки, който си позволи да запали цигара на площада, може да бъде глобен с 50 долара.

6. Един от най-емблематичните моменти в историята на Таймс Скуеър е на 15 август 1945 г.

Плакат с прочутия кадър на целувка между моряк и медицинска сестра, изложен на Таймс Скуеър през 2014 г. по случай годишнина от края на Втората световна война

Тогава тълпа от около 2 милиона души се събира на площада, за да отпразнува края на Втората световна война, в която САЩ са част от победителите. На този ден фотографът Алфред Айзенщад запечатва прочутия си кадър на целувка между моряк и медицинска сестра.

7. Много малко от посетителите на площада чуват така нареченото "Бръмчене на Таймс Скуеър". Бръмченето е звукова инсталация, монтирана на площада, която работи 24 часа в денонощието. Поставена е за първи път през 1977 г. от композитора и музикант Макс Нойхаус. Премахната е през 1992 г. и е върната отново през 2002 г. Заради многобройните хора и постоянния шум, почти никой от посетителите не забелязва бръмченето, което лесно може да бъде сбъркано със звук от метро или трафик. Инсталацията се намира под решетка на кръстовището на Бродуей и Седмо авеню между 45-а и 46-а улица.

8. Твърди се, че заради яркото си осветление Таймс Скуеър е едно от местата на Земята, които се виждат от космоса. Заради славата на лъскава и блестяща локация, която площадът има, по закон всяка сграда, разположена на него, трябва да има определен минимум от осветление.

9. Прочутото посрещане на Нова година на площада датира от 1907 г., когато собственикът на вестник "Ню Йорк Таймс" организира пищно събитие, по време на което между 23:59 и 00:00 часа на Новата година топка, разположена на върха на един от небостъргачите на площада (където се е помещавала редакцията на изданието) се спуска надолу по специален стълб.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати