Турагенции

Дубай иска да стане най-посещаваният туристически град в света

   
Дубай иска да стане най-посещаваният туристически град в света

Туризмът е основен сектор, който допринася за брутния вътрешен продукт на Дубай и ние винаги ще го развиваме. Очакваме публикуването на първия пътеводител „Мишлен” за региона, а нашата амбиция е да станем град №1 в света, посещаван от международни туристи. Това каза Исам Казим, изпълнителен директор на Дубайската корпорация за туристически и търговски маркетинг, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Над 7 милиона туристи са посетили Дубай през 2021 година, докато преди пандемията -  през 2019 г., градът е бил посетен от над 16 милиона туристи.

„Въпреки това, като имаме предвид къде сме и какво става по света, постигнатото е нещо, с което много се гордеем”, подчерта Казим.

Първото тримесечие на тази година почти четири милиона туристи посетиха Дубай.

„Доверието и желанието за пътуване се връща. Всичко, което правим, се признава от глобалната пътуваща общност и това ни позволява много бавно да увеличаваме броя на посетителите в Дубай”.

Винаги сме имали разнообразни пазари и това е основата на стратегията ни за развитие на туризма, която беше обявена през 2013 година. Тогава имахме 6-7 основни входящи пазари, търсихме начини да ги разширяваме, а от 2017 година регистрирахме огромен ръст на новите пазари. Винаги сме били активни по цял свят. Динамиката постоянно се променя, но заради разнообразната ни стратегия успяваме да пренасочваме фокуса върху други пазари извън топ 10, разказа събеседникът.

„Имаме много висок ръст на германците, както и на туристи от Египет”.

Що се отнася до ситуацията в туризма по време на пандемията Казим каза, че след първоначалното пълно затваряне на туризма, през май 2020 година е започнало поетапно отваряне първо с възобновяване на вътрешния туризъм.

„През юли 2020 година отворихме и за международни туристи. Идеята ни е никога вече да не се връщаме към локдаун”, подчерта събеседникът.

Още за стратегията на Дубай за развитие на туризма и за бъдещето на международния туризъм може да гледате във видеото.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати