Анализи Новини

Рут Колева: София има належаща нужда от развитие на културен туризъм

  17.06.2022 08:49  
Рут Колева: София има належаща нужда от развитие на културен туризъм

РИТЪМ В ГРАДА

Певицата е съосновател на един от най-свежите градски фестивали Sofia Live Festival.

София е динамичен град със сложна инфраструктура, леко хаотичен, но и с доста възможности за фестивална култура. Тези възможности са и в самия град, и в неговите покрайнини.

Sofia Live Festival предстои да се случи от 23 до 26 юни в две локации - Sofia Live Clubи Arena Sofia. 

Музиката, която ще чуем определено е за ценители на интересния, различен и качествен звук. От нашумели български банди като Hayes&Y, Dead Man's Hat, през КАКЕ? и Молец, фестивалът тази година ни предлага още куп интересни имена като наричаната "кралицата на R&B в Унгария BABÉ SILA, Silas Short, който пристига специално от САЩ, новозеландско-шотландското електронно дуо Acrillics, една от младите надежди на българската сцена Vianne, както и YAИA, която открива Sofia Live Festival в Sofia Live Club. 

Разговаряме с Рут Колева, която е една от създателките на фестивала за качествената музика, подбора на артисти тази година и фестивалния живот в София.

- Рут, какво е специалното на Sofia Live Festival тази година?
- София Лайв Фестивал се радва на развитие и прогрес след една, наистина много трудна за музикалната индустрия, година. Ние сме горди, че стартирахме това вълнуващо събитие (с огромен риск) в година на пандемия, но доказахме, че въпреки рестрикциите, времето, липсата на финансиране и с изцяло българска програма едно събитие с този вкус и презентация е от изключителна важност както за изпълнителите, така и за публиката.

- Разкажи повече за артистите, които ще участват и музиката, с която ще ни срещнат? 
- В четирите фестивални дни ще чуем много различни и изключително интересни изпълнители от цял свят.

Silas Short пристига за нас специално от САЩ, той е един от артистите на легендарния лейбъл Stones Throw и това е негово първо участие в Европа, Hayes&Y са българска инди поп група, базирани в Манчестър, Dead Man"s Hat ще бъдат с нас на третия фестивален ден и ще представят своя нов албум с много меланхлични мелодии.

Acrillics са електронно дуо от Нова Зеландия и Шотландия. Vianne е едва на 18 години и е една от най-големите надежди на родната сцена, като гласът и нейните велколепни композиции ще ни омагьосат на сцената на Арена София на 25 юни, YAИA открива София Лайв Фестивал на сцената на София Лайв Клубна 23 юни, а Молец са последните попълнения към програмата ни заедно с AKUA NARU, която идва за втори път в България, соул/хип хоп дуото от Англия CHILDREN OF ZEUS, Lunikk, The Kobras, Lola Marsh от Израел, DENA, която от години живее и твори в Берлин, но е и един от най-успешните български артисти на международната сцена, като песента й "Cash, Diamond rings, swimming pools" влиза в десетки класации.

BABÉ SILA, която е определена като "Кралицата на R&B в Унгария", легендарните Нова Генерация и КAKE? ще чуем на вторият фестивален ден в София Лайв Клуб. 

- Как се подбират артистите за фестивала, какво търсите като концепция, ти си негов съорганизатор. 
- Аз съм основател на София Лайв Фестивал, но и негов програмен директор. Мисията на София Лайв Фестивал е да представи градската култура и музика по начин, сходен на Европейските модерни музикални събития. Както при подбора на международните артисти, така и на родните, концепцията е една - качество, звучене и талант.

Мисля, че в България има много млади талантливи хора, които заслужават да бъдат част от сцената и да играеш "на сигурно" определено не е начинът, по който новите изпълнители ще достигна до публиката, така че аз съм готова да поема риска и вярвам, че публиката също е жадна за нова музика и свежи артисти, а такива - има.  

- Защо Sofia Live Festival е важен за градската култура на София, с какво той е по-различен, знаем, че има различни фестивали...

- Всеки един от фестивалните дни има различна стилова посока, като общото между всичките дни е качеството на музикалните изпълнения и това, че може да чуете музика и да имате изживяване, което би могло да бъде във всяка една друга европейска столица. 

Първият фестивален ден е еклектичен микс между соул, ню джаз и модерна електронна музика. Във вторият имаме ню-уейв, рок енд рол и легендарното присъствие на Нова Генерация. Третият фестивален ден минаваме през акустичен, инди и синт поп, а четвъртият завършваме със соул/фънк и елементи на хип-хоп.

- Ти като меломан, но и като артист какво търсиш, когато ходиш на фестивал, какво искаш да усетиш най-вече?
- За мен най-важно е музиката да е красива, омагьосваща и качествена. Не мога да повярвам, че се налага да го кажа, но в България повечето т.н. "звезди" пеят целокупно на плейбек, което в 2022 година е потресаващ и силно смущаващ факт.

Важен аспект за мен е и устойчивостта и зелените решения, защото на събитие с 50000-100000 души количеството пластмаса и отпадъци е главоломно. За щастие в Европа отдавна е практика големите събития да се провеждат с много стриктен "зелен протокол".

- В музикално отношение София накъде трябва да се развива още - като посоки и музикални събития?
- Имаме належаща нужда от повече модерни събития и развитие на културния ни туризъм, защото София по нищо не отстъпва на Нови Сад, Букурещ или друга съседна столица, а ние за жалост все още (или по-скоро вече) нямаме фестивал от калибъра на EXIT, Electric Castle и други. Това са събития, които носят на градовете си милиони в приходи и развиват всеки аспект на икономиката на една държава.

- Кажи каква е музиката, която слушаш това лято? Нещо като твоята плейлиста за "Summer 2022"?
- Аз имам една лична плейлиста за българска музика "Bulgaria"s finest" в Спотифай, чуйте я, защото има много български артисти, които няма да срещнете по радио и ТВ ефира, а пък правят прекрасна музика! 

- Къде можем да те видим като артист през лятото?
- Може да ме срещнете една седмица след София Лайв Фестивал на сцената на А to JazZ на 2 юли преди невероятните Snarky Puppy. След това малко почивка и наесен - с песен.