Новини Турагенции

Форт Лодърдейл във Флорида е американската Венеция

  17.06.2022 17:09  
Форт Лодърдейл във Флорида е американската Венеция
Снимки: Мирослав Иванов, Форт Лодърдейл

Форт Лодърдейл се намира в югоизточната част на американския щат Флорида. Градът не е популярен сред българите, но си заслужава да се посети, ако сте в района на Маями, защото е само на 40 км. Той е прочут с безбройните живописни вътрешни канали и заслужено носи титлата „Американската Венеция“. В каналите се сливат водите на соления Атлантически океан и сладките притоци на река Ню Ривър. Разходката по тях обаче не е с гондоли, а с луксозни яхти, водни таксита или туристически корабчета.
Субтропичният климат, почти целогодишното слънце и известната плажна ивица, са превърнали града в желана дестинация за туристи от САЩ и чужбина. Дори в условията на пандемията от коронавирус, във Форт Лодърдейл не са липсвали туристи, макар и по-малко от обикновено. По-облекченият режим във Флорида в сравнение със стриктния локдаун в щати като Ню Йорк и Калифорния, е привличало туристи.
Освен на плажната ивица „Fort Lauderdale Beach“, покрай която елегантно се издигат луксозни хотели, ресторанти и магазини, гостите на града може да се насладят на забележителности, музеи и галерии. Емблематичният булевард „Las Olas“, което в превод от испански означава „Вълните“, се простира между брега на океана и центъра на града. По него винаги има много хора, привлечени от дългото около километър и половина разнообразие от изискани ресторанти, барове, кафенета, модни бутици и галерии.
„Riverwalk“ e живописна алея, разположена по протежението на река Ню Ривър. Разходката по нея радва очите на всеки посетител с живописен пейзаж от цветя и палми, сгушени между луксозни многоетажни жилищни сгради. На пейките за почивка, спрелите за отдих се наслаждават на бавно преминаващи яхти и заведения с апетитни морски дарове и студени коктейли.
Населението на Форт Лодърдейл е само около 200 000 човека. Районът е богат с хубави и скъпи къщи с паркирани яхти пред тях. Кипи денонощен живот. В града има над 4000 ресторанта и над 100 нощни клуба, които поемат огромното количество от милиони туристи. Форт Лодърдейл е известен като родно място на комедийния актьор Лесли Нилсън и на скандалния певец Мерилин Менсън. Също така е голям яхтен център, като на територията му има над 42 000 яхти и над 100 яхтени пристанища.
 
Мирослав Иванов, Форт Лодърдейл