Новини Транспорт

Летище за малки самолети може да се изгради в Банско

   
Летище за малки самолети може да се изгради в Банско

Ако се стигне до реализиране на инвеститорския интерес за изграждане на летище за малки граждански самолети в Банско, това ще ни нареди до зимните курорти със световно значение, които имат свое летище и ще посрещаме високоплатежни туристи. Това коментираха представители на туристическия бранш в зимния ни курорт. 

В общинския съвет има внесено инвестиционно намерение и предстои то да бъде разгледано. Българската компания иска  да наеме 300 декара терен общинска собственост между Банско и село Баня. 

Темата бе обсъждана и на провелата се в Банско 21-ва годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти под надслов „Четири сезона туризъм на преживяванията – Банско“. Тя бе открита от председателя на асоциацията Димитрина Горанова, зам. министъра на туризма Ирена Георгиева, кмета на Банско Иван Кадев и председателя на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.

При откриването на форума зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева акцентира върху проблемите и предизвикателствата в сектора - липсата на предвидимост, непрекъснато повишаващите се цени и недостиг на човешки ресурси в туризма в началото на летния сезон, и сподели предприетите мерки за преодоляване на трудностите.

Димитрина Горанова посочи, че неслучайно са приели поканата на Банско да е домакин на годишната среща, тъй като идеята, за която АБТТА работи, е развиване на устойчив туризъм през всички сезони и за всички видове туризъм. „Банско има невероятни предпоставки тези видове туризъм да бъдат развити. Трябва малко да се промени стратегията, градът е вече много добре познат не само в България, но и по света като една добра ски дестинация“, каза тя и допълни, че Банско има уникални дадености, с които да привлича туристи.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати