Новини Хотели

Албена АД отчете близо 3 млн. лв. печалба, раздава дивиденти

   
Албена АД отчете близо 3 млн. лв. печалба, раздава дивиденти

Нетна печалба от 2,922 млн. лв. отчита „Албена” АД за 2021 г. Това стана ясно на общо събрание на акционерите, което гласува след 2-годишно прекъсване да бъде изплатен годишен дивидент от 0,10 лв. на акция, съобщиха от компанията.

Заради войната в Украйна прогнозите за сезона са реализираните нощувки да са около 70% от нивото на 2019 г. Приходите от основна дейност на дружеството за миналата година са близо 52 млн. лв. 37% от общите продажби в северния морски курорт са били генерирани от румънци, а 35% - от българи. Интересът на германците към Албена се връща, макар и бавно, сочат данните. Миналото лято немците са били 11% от гостите на комплекса при 9% през 2020 г. и 19% - година по-рано. 8 на сто от туристите през 2021 г. са били с руски паспорти.

Продължаващата непредвидимост на пазара не е спряла изпълнението на инвестиционните планове на компанията, бе отчетено на общото събрание. На старта на това лято в курорта отвори врати обновеният 5-звезден хотел "Amelia", посветен на Амелия Еърхарт – първата жена пилот, прелетяла Атлантическия океан. Той предлага Luxury Ultra All Inclusive програма. В експлоатация са пуснати слънчеви електроцентрали на покривите на 12 хотела с пикова мощност от 1500 кВт. Инвестицията е близо 2,5 млн. лв., а генерираната енергия за собствени нужди ще осигури над 1 млн. лв. икономии годишно. 

В дългосрочен план „Албена” АД планира да разшири възможностите за къмпинг и караванинг на територията на комплекса, активен маркетинг в AIRBNB, изграждане на басейн с морска вода и нова пешеходна зона по крайбрежието. Предстои и преминаването на 4-звездния хотел „Ралица Супериор” под марката Calimera в партньорство с немската DER Touristik. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати