Новини Транспорт

Wizz Air прогнозира ръст на цените на самолетните билети

  20.06.2022 09:55  
Wizz Air прогнозира ръст на цените на самолетните билети

Цените на самолетните билети могат да скочат с близо 10% това лято заради засиления интерес на европейците да пътуват след две години на ограничения заради пандемията, съобщи Deutsche Presse-Agentur, позовавайки се на директора на Wizz Air Йожеф Варади. По думите му билетите вече са поскъпнали спрямо тези преди началото на пандемията. Варади прогнозира цените да се повишат още през второто финансово тримесечие на компанията между юли и септември.

"Резервациите през първото финансово тримесечие са високи, като при средните тарифи има тенденция към растеж с едноцифрени числа, спрямо същия период на финансовата година, приключила през март 2020 г.", обясни Варади. Прогнозата за второто финансово тримесечие са тарифи с по-високи едноцифрени числа, като стойността им е по-голяма от същия период на 2020 г. Така увеличението ще се доближи до 10%.
Wizz Air е предупредила акционерите си, че проблемите по летищата през последните седмици ще доведат до загуби за авиопревозвача през първите 3 месеца от финансовата му година. "Недостигът на персонал за въздушен контрол, сигурност и други елементи за доставки влияят на авиокомпаниите, служителите и клиентите ни", коментира Варади.

Авиационният сектор продължава да зависи от външни обстоятелства като нарушенията в контрола на въздушния трафик и оперативните проблеми с летищата, прибавени към непостоянната макросреда. "Затова не предоставяме допълнителни финансови насоки за годината", заключи директорът на Wizz Air. Броят на пътниците, които Wizz Air е превозил, е нараснал двойно повече от 10,2 млн. до 27,1 млн. през финансовата година до края на март. Приходите на компанията са се увеличили със 125% до 1,7 млрд. евро, а загубата преди облагане с данъци от 567 млн. до 642 млн. евро.