Новини Транспорт

Започва ремонт на терминал 2 на Летище София

   
Започва ремонт на терминал 2 на Летище София
Хесус Кабайеро (вдясно) обеща пълно обновяване на терминал 2 на Летище София за 2 години
  Снимка: Мирослав Иванов

Концесионерът на Летище София – „СОФ кънект“, започва основен ремонт на терминал 2, който ще продължи до средата на 2024 г. Това обяви на пресконференция Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на компанията. „Работата на терминала през цялото време няма да спира и ще обслужва пътниците. Предварително се извиняваме за неудобствата и строителната площадка, в която ще се превърне терминалът“, заяви той. От следващия месец започва ремонт на паркинга, към който са проявили интерес над 20 строителни компании. Престои да бъде избран изпълнител. По време на реконструкцията на паркинга ще бъдат осигурени нови външни паркоместа. Предвижда се да влезе в употреба нова система на самообслужване при паркирането, като ще може да се плаща и с банкова карта.

На терминал 2 ще бъде внедрена нова система за управление на багажа, която ще доведе до самостоятелното му поставяне на лентите при онлайн чекиране. Гишетата ще бъдат променени и увеличени. Зоната за вътрешни полети ще бъде преместена, за да имат пътниците достъп до търговската зона и заведенията. Линиите за проверка на личния багаж ще бъдат увеличени от 6 на 11 пункта. Тези на паспортния контрол също ще бъдат повече. На терминала ще бъдат изградени 3 нови ръкава за извеждането към самолетите. Те ще могат да обслужват и най-големите самолети като А380. Предвижда се удвояване на багажните ленти в зоната за пристигане, подчерта Хесус Кабайеро. Търговската част ще бъде увеличена на 2000 кв. м с нови магазини, ресторанти, кафенета. От 1 юли 2022 г. швейцарската компания Dufry ще поеме безмитната търговия на летището. Новите Duty free магазини трябва да заработят до края на тази година или началото на 2023 г.

За ресторантската част и заведенията ще бъдат обявени търгове, като засега са проявили интерес 7 компании, от които 3 международни и 4 местни. Новите обекти ще заработят от догодина. Бизнес салоните ще бъдат преместени на ниво 2 над информация, като ще имат гледки към Витоша и към самолетите. За чистотата на летището вече се грижи външна фирма – германската Sasse Group, която обслужва 12 летища в Европа.

Докато тече ремонтът на терминал 2, ще продължава да работи и терминал 1. След завършването на реконструкцията, първият и най-стар терминал ще бъде затворен за пътници. Самолетите ще бъдат пренасочени към терминал 2, който ще може да обслужва до 15 млн. пътници на година. Терминал 1 ще бъде обновен и ще обслужва малки частни самолети и ВИП гости. Сегашната ВИП зона ще бъде също ремонтирана. Изграждането на новия терминал 3 ще започне през 2024 г. и трябва да влезе в експлоатация през 2030 г., както е записано в концесионния договор, обясни Хесус Кабайеро.

До момента концесионерът „СОФ кънект“ е инвестирал 23 млн. лв. в Летище София, но не стана ясно за какво са отишли средствата. Компанията планира да вложи допълнително 30 млн. евро в аеропорта през първите пет години от концесията. Общо през тях ще инвестираме 140 млн. лв., каза Кабайеро. Целта на „СОФ кънект“ е летището да се превърне в петзвездно до 2028 г. по стандартите на Skytrax. До 2026 г. ще намали въглеродните емисии с 28% на аеропорта, а до 2036 г. да постигне климатична неутралност.

Хесус Кабайеро работи по привличането на нови авиокомпании, които да летят до Летище София. Той очаква те да оперират от столицата до 100 нови дестинации, предимно в Европа и региона. През 2021 г. летището е обслужило 3.3 млн. пътници, което е едва 47% от потока през 2019 г., когато са били над 7.1 млн. гости.

В консорциума "СОФ кънект" влизат френския фонд Maridiam (99% от акциите) и австрийската строителна компания Strabag (1%). Техен партньор е летище "Мюнхен". Компанията трябва да инвестира общо 624 млн. евро в Летище София за 35 години.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати