Новини Транспорт

Авио секторът отново на печалба през 2023 г.

   
Авио секторът отново на печалба през 2023 г.

Авиационният сектор ще се отърси от ефектите на пандемията и ще върне в глобален план на печалба през 2023 г., според Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), цитирана от ДПА.

В рамките на годишното общо събрание на асоциацията в Доха, Катар, беше съобщено, че  тази година загубите ще бъдат съкратени до 9,7 милиарда долара спрямо 42,1 милиарда долара миналата година. Предходната прогноза на ИАТА предвиждаше загуби от 11,5 милиарда долара.

Според генералния директор на ИАТА Уили Уолш авиокомпаниите в Северна Америка ще реализират печалба от около 8,8 милиарда долара, но в други части на света загубите могат да продължат.

Европейските авиокомпании ще съкратят загубите си с около две трети до 3,9 милиарда долара, а тези в Азия и Пасифика - до 8,9 милиарда долара. Продължаващите локдауни в Китай спъват възстановяването на сектора, според ИАТА.

Руската инвазия в Украйна също удря по печалбите като вдига цените на горивата и кара авиокомпаниите да променят и удължават маршрутите си от Европа към Азия.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати