Анализи Новини

Туристите от Саудитска Арабия се връщат към Турция

  23.06.2022 10:20  
Туристите от Саудитска Арабия се връщат към Турция

През това лято се очаква засилен туристически поток на саудитски туристи в Турция, специално в черноморската област на страната. Първият самолет със саудитци се очаква да пристигне на 1 юли в черноморския град Трабзон. Това ще бъде първият пътнически полет с арабски туристи след 3 годишно прекъсване.

Според проправителственият вестник Сабах заслугата за това е на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед Бин Салман, който пристигна вчера в Анкара след близо 4 годишен вакуум между Рияд и Анкара заради убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул през 2018 г.

Визитата се оценява като много важна стъпка за нормализирането на отношенията между двете страни. Акцент в разговорите между Мохамед бин Салман и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, освен регионалните теми, са били икономическите въпроси, между които важно място заема туризмът.

В навечерието на посещението на престолонаследника Турция премахна забраната за посещения на саудитски туристи, която бе въвела преди три години заради кризата с убийството на Хашоги. Саудитските туристи са фенове на черноморската област с нейните планински плата, които предпочитат заради по-хладния климат, чистия въздух и природните дадености. Високият курс на валутите им е допълнителен стимул за арабските туристи, които туроператорските агенции предпочитат като богати клиенти.