Анализи Новини

Руснаците се оплакаха от дискриминация в Гърция

  23.06.2022 15:19  
Руснаците се оплакаха от дискриминация в Гърция

Гърция вече не е безопасна страна за почивка на руските граждани, обявиха от руското Министерство на външните работи. В руското ведомство не спират да получават сигнали за дискриминация и агресия срещу руснаци на територията на Гърция. Това каза в интервю за ТАССЮрий Пилипсон, директор на Четвъртия европейски отдел на руското външно министерство.
„В контекста на продължаващата антируска реторика от гръцки официални лица и разпространението на дезинформация за събитията в Украйна в местните медии – докато руските информационни източници отдавна са блокирани – продължават да се получават съобщения за дискриминация и дори пряка агресия срещу руснаци и рускоезични граждани“, каза той.
Според Пилипсон е имало "случаи на побои, включително на деца". Освен това гръцките банки често блокирали сметките на руски граждани "свободно тълкувайки незаконните ограничителни мерки, въведени от Европейския съюз".
Според дипломата руското посолство в Атина и генералното консулство в Солун ежедневно са засипвани с жалби от руснаци за нарушаване на техните права. По думите му Следственият комитет на Руската федерация е образувал вече няколко дела. "Препоръчваме на гражданите, в случай на инциденти, да подават жалби до гръцките компетентни органи, за да бъдат изправени виновните пред съда. Сега възможностите ни за консулска помощ са сериозно ограничени поради съкращаването на дипломатическия ни персонал, а официалните ни искания често остават без отговор“, обясни той.
Гърция депортира 12 руски дипломати, след като изплуваха подробности за военните престъпления на руснаците в град Буча. Руските дипломати бяха обявени за персони нон грата.