Новини Транспорт

Служителите на British Airways излизат в стачка на най-голямото летище в Европа

   
Служителите на British Airways излизат в стачка на най-голямото летище в Европа

Стотици работници на британската авиокомпания British Airways на най-голямото ленище в Европа -  лодонското Heathrow, излизат в стачка. Причината: искане за увеличение на заплащането, предават световните агенции. Работодателите не се се върнали към предишното заплащане след като го орязаха с 10% по време на пика на пандемията, което доведе до недоволство сред работниците на аеропорта.

Членовете на два профсъюза, които защитават правата на обслужващия персонал по летищата, подкрепиха стачните действия. Общо около 700 работници се очаква да стачкуват по време на лятната ученическа ваканция, когато се очаква потокът от пътуващи да достигне нивата от времето преди пандемията от Covid-19.

Точните дати на стачките ще бъдат потвърдени през следващите дни, но вече има сериозно притеснение за това как едно от най-натоварените летище в Европа ще работи по време на стачката. Стачките ще включват по-малко от 50% от персонала на британския авиопревозвач. От авиокомпанията коментират, че имат план за смекчаване на ефекта от стачните действия с резервен персонал, включително включване на хора на ръководни позиции. Въпреки това се очаква да има сериозни нарушения на полетите и вероятно отлагане на някои от тях, особено на силно натоварения Терминал 5.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати