Новини Транспорт

Шатъл ще свързва Летище Пловдив с града

  24.06.2022 15:47  
Шатъл ще свързва Летище Пловдив с града

Над 70 000 души са минали през летище Пловдив за първите четири месеца на тази година. За да улеснят пътуващите, които нямат личен транспорт, ръководството на летището, съвместно с община Пловдив пуснаха специален шатъл. Автобусът изпълнява ежедневни курсове от центъра на града до аеропорта.

14 редовни полета на седмица изпълнява летище Пловдив в момента. Пътникопотокът от началото на годината се е увеличил значително, дори с по-бързи темпове от очакваното, коментира Дойчин Ангелов – председател на борда на директорите на летище „Пловдив“.

"За четиримесечието имаме 70 000 пътници, което е повече отколкото преди ковид, дори е със 70 - 80% повече от последната година преди ковид - 2019-а", изчислява той.

От скоро е възстановена дейността на Фонда за развитие на летището, който чрез вноски на общините подпомага финансирането на аеропорта. Наред с Пловдив, Чепеларе и Родопи се работи за включване в него на нови членове. Водят се преговори с компаниите, които в момента оперират на летището за увеличаване на дестинациите.

"Вече минаха един кръг преговори. На първо време поне възстановяване на тези, които съществуваха – до Милано, до Брюксел, до Барселона, вероятно и още една дестинация в Испания", казва Дойчин Ангелов – председател на борда на директорите на летище Пловдив.

От няколко дни пътниците могат да ползват и услугите на директния шатъл от аеропорта до Пловдив. Отчетен е голям интерес.

"Този шатъл бус ще се движи два часа преди полет, изчакване на полета и прибиране на пътниците, които кацат на летище Пловдив", обяснява управител на транспортна фирма.

Цената на билета в едната посока е 10 лева, а началната спирка, от която тръгва автобуса, е срещу автогара „Юг“. Скоро там ще бъде поставена и специална информационна табела.