Новини Транспорт

Lufthansa: Не очакваме броят на полетите да се възстанови до следващата година

   
Lufthansa: Не очакваме броят на полетите да се възстанови до следващата година

Deutsche Lufthansa AG не очаква броят на полетите да се възстанови до следващата година, след като съкрати 3100 полета от летния си график поради недостиг на персонал, изтъква Детлеф Кайзер, член на изпълнителния борд на превозвача, цитиран от Bloomberg. 

„За съжаление, едва ли ще можем реално да постигнем краткосрочно подобрение сега през лятото“, призна Кайзер в интервю за Die Welt. Единственият вариант засега е да се намали броят на полетите, каза той. „Като цяло очакваме ситуацията да се върне към нормалното си състояние през 2023 г.“, добавя той. 

Водещата германска авиокомпания обяви в петък, че ще отмени общо 3100 полета, след като вълна от заразени с коронавирус задълбочи недостига на служители и се прибави към хаоса с пътуванията в Европа в началото на ключовия летен период на пътувания.

Авиопревозвачът посочва, че ще отмени 2200 вътрешни и европейски полета през юли и август наред с отменените 900 полета, които обяви по-рано този месец. Това е около 4% от капацитета на авиокомпанията през периода, съобщи говорител на Lufthansa.

Търсенето на полети в Европа нарасна рязко с отмяната на ограниченията заради вируса, а авиокомпаниите не успяват да се справят и пътниците трябва да чакат на опашки с часове или полетите им биват отменени. Нова вълна от заразени с COVID-19, която все пак не е толкова смъртоносна като предишните, увеличава броя на отсъстващите от работа и задълбочава острия недостиг на служители.

Нарастващото недоволство сред служителите, които искат повишение на заплатите, за да се справят с инфлацията, се прибавя към проблема. В авиокомпании като Ryaniar и British Airways служителите заплашват или вече пристъпиха към стачки.

По-рано тази пролет British Airways отмени 10% от полетите от графика си до октомври в ход, който цели да подкрепи „оперативната ѝ устойчивост“.

Около 1000 пилота на SAS в Дания, Норвегия и Швеция ще спрат работа на 29 юни заради разногласия за заплатите и плановете за съкращаване на разходите в изпитващата затруднения скандинавска авиокомпания.

Lufthansa, която очакваше натоварено лято, за да повиши продажбите и да намали дълга си, планира капацитет за 2022 г., равняващ се на 75% от нивото през 2019 г.

Norwegian Air съобщи по-рано през юни, че се е договорила за увеличение на заплатите на пилотите с 3,7% наред с други придобивки в знак какво трябва да предлагат авиокомпаниите, за да избегнат недостиг на работна ръка, пише Ройтерс.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати