Новини Събития

България при цар Иван Александър и Средновековна Европа оживя на Царевец

   
България при цар Иван Александър и Средновековна Европа оживя на Царевец

България по времето на цар Иван Александър и Средновековна Европа оживя зад крепостните стени на Царевец във В. Търново. Това се случи благодарение на 180 възстановчици, които участват в Международния фестивал „Средновековен Търновград“ в старата столица. Реанакторите от България, Италия, Гърция, Румъния и Сърбия представят исторически реконструкции на бита, културата, занаятите и изкуствата, кулинарията, войнските умения и въоръжение от времето на Второто българско царство, Византия и Европа в периода 12-14 век, като основната тема на събитието е „Цар Иван Александър – любов и дипломация“.

Събитията започнаха в петък на площад “Цар Асен I”, където се състоя представянето на всички групи, участващи във възстановките. Вечерта на сцената до двореца излязоха и трубадурите, които огласиха хълма с мистичната си музика и пренесоха всички в други времена и земи. Една от най-големите атракции на фестивала по традиция са рицарските битки, които събраха и най-много публика.

Тази година на фестивала присъстват и нови участници, които досега не са посещавали събитието – групи от Гърция и Италия. Най-малкият реанактор е Кристиян Навощанов от Панагюрище, който е едва на три годинки и половина, но това му е второ участие. Той е с баща си, чичо си и дядо си – три поколения реконструктори, участвали в предишното издание на събитието, както и в много възстановки в Ст. Загора, на Шипка и на други места.

Темата на фестивала тази година е посветена на управлението на една от най-забележителните личности във Второто българско царство – цар Иван Александър, който е управлявал и най-дълго от всички владетели през този период. Затова реанакторите представят една историческа жива картина, която под формата на кратък театър възстанови три сцени – първата и голямата победа на владетеля в битката при Русокастро през 1332 г., сключването на първия династичен брак между неговата сестра и сръбския крал Стефан Душан и връчването от страна на Цар Иван Александър на специална грамота на венецианските търговци, с която той им дава право да търгуват свободно с българското царство. В тези възстановки участват представители на НД „Традиция“, СИВ “Чигот” – Варна и други свободни реконструктори.

Анна Спасова, която се занимава с керамика, запознава посетителите на фестивала с този старинен занаят и представя керамични съдове – модели и реплики от различни исторически периоди от античността до Второ българско царство. Изделията от онова време имат своята символика и често съдържат флорални мотиви, животни, геометрични фигури, а за региона е характерна добре известната търновска сграфитокерамика. Тя е болярска, правена само за знатни и важни хора, включваща красиви, изрисувани съдове, които не всеки е можел да си купи и използва, разказа Анна и допълни, че рибата често присъства в тях като християнски символ, както и лъвовете, грифоните и други митични създания. Тя и съпругът й Димитър Спасов изработват и кожени изделия, в които също вплитат част от миналото, което толкова много харесват.

Надежда Николова от Клуб „Традиция“ – Шумен е един от традиционните участници във фестивала. Тя шие и представя облекла от Второто българско царство, включващи копия на одежди от Четвероевангелието на цар Иван Александър, както и ктиторски дрехи, познати от старинни изображения. Ушиването им й отнема много време, като намирането на подходящи тъкани е проблем, с който тя често се сблъсква при направата им. Богатата бродерия също е много трудоемка, а разчертаването на фигури върху тъканта може би е най-трудното нещо, разказва Николова. В момента тя изработва облекло на ктиторка от църквата в Станичане, чиято дреха е цялата в двуглави орли и разчертаването им върху плата отнема на Надежда около две седмици. За втора поредна година на фестивала Надя представя и театър за малки и големи. Той включва интересни притчи и приказки, свързани с Царевец и Трапезица. Участници в представлението са тя, Искра от великотърновския клуб „Традиция“ и Антоний от панагюрския клуб.

Интересен глинен съд за извличане на благовонни масла, наречен аламбик, бе поставил на огъня Данчо Стаменков от Шумен. Съдът съществува от времето на персите и се използва до днес в арабския свят. Той е за извличане на масла от различните растения за лечебни цели и парфюмерия, а процесът отнема близо два часа, защото кондензацията става по естествен път.

Вечерта като подарък за всички участници и посетители на фестивала ще бъде излъчена прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Събитието се организира от СНЦ „Търновци“, НД “Традиция”- клон Велико Търново, Община Велико Търново и Регионален исторически музей.

Във фестивала участваха Национално дружество “Традиция” – клон Велико Търново, Шумен и Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки “Чигот” – Варна, група „Верени“-София, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, СИВ „Филипопол, музикалните групи „Еринеи“, „Ксана”, „Летящи номади“ и свободни реконструктори. Чуждестранните участници бяха италианците от „Historia Bari“, гръцката група за византийска история “Protospartarii”от Атина, румънските групи „Кафява мечка“ от Букурещ и „Черният дракон“ от Брашов и „Бели орлови“ от Белград, Сърбия.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати