Анализи Новини

Ирландец описа Пловдив и очаква да стане хит за неговите сънародници

  26.06.2022 14:25  
Ирландец описа Пловдив и очаква да стане хит за неговите сънародници

От няколко месеца ирландският нискотарифен превозвач Ryanair свързва Пловдив със столицата на Република Ирландия -  Дъблин. Може да се каже, че Пловдив е една от новите дестинации за ирландските туристи. Един от тях е Джак Глийсън, който публикува подробен репортаж за визитата си в най-стария град в Европа. Tекстът му е публикуван в Тhe Dublin People.
Пловдив е древен град, изграден около седем хълма, който очарова с хилядолетна история и многолика култура.
За съжаление все още малцина отделят време да разгледат самия Пловдив и пропускат какво може да предложи най-старият непрекъснато населен град в Европа.
Пловдив е по-стар от Рим, Атина и Константинопол. През вековете е завладяван от траки, римляни, византийци и османски турци. Всичко тези  култури са оставили своя отпечатък. Всъщност това е проблем за градските управници, тъй като ценните останки от древните цивилизации често се намират по време на инфраструктурни проекти. Много от тези руини са добре запазени и включени в градския пейзаж и може би най-важният от тях е римският амфитеатър, от който се открива красива гледка към града. Античният театър е и домакин на много вълнуващи концерти на живо през топлите месеци.
Квартал "Капана" е колоритен район в Пловдив, който е посветен на творческите заняти, пълен е с прекрасни кафенета и модерни барове. В него има нарастващ брой кръчми, специализирани в крафт бири, но може би най-доброто кафене е това до Джумая джамия, което датира от 1363 г., където има екзотична гама от турски чайове, сервира се и кафе и сладки лакомства.
И храната, и напитките са евтини в България. Стандартното кафе струва по-малко от 1 евро, докато обикновената бира в Пловдив не струва повече от 1,50 евро. Хубава вечеря за двама може да се направи за 20 евро, с включени напитки, а българската кухня има много ястия, които да заинтересуват любителите на кулинарни приключения.
Шопската салата е едно от основните национални ястия и често се придружава от чаша ракия, обикновено приготвяна от грозде и сливи. Много българи обаче обичат да я употребяват най-често у дома.
Любителите на месото могат да опитат храна, която се казва кебапче (кайма във формата на наденица) и кюфте (кюфте), изпечени на скара. Българската мусака е вкусна и различна от гръцката й версия. Кавармата е друго прекрасно ястие, което си струва да проверите.
Баницата е мазничка храна с пълнеж от сирене. Това е традиционна  закуска за местните. За още по-пълноценно изживяване трябва да се комбинира с боза, която представлява гъста ферментирала пшенична напитка, но не е за хора с раздразнен стомах.
Изобщо градовете в България имат много паркове и зелени площи, в които да се отпуснете и да се разходите. Пловдив не е по-различен.  Цар-Симеоновата градина е красив парк и привлича много местни жители и студенти от университетите в града.
През летните вечери в парка има безплатни концерти на т.нар. "Пеещи фонтани“, които са придружени от светлинни шоута.
Пловдив беше Европейска столица на културата през 2019 г. Градът има натоварен календар от събития, който гарантира, че винаги ще има по нещо, което да заинтересува всякакви културни вкусове по време на посещение.
Спортните фенове също са добре обгрижени в Пловдив. Градът е дом на два професионални футболни клуба от местната "А група". Това са "Ботев" и "Локомотив". Билети им за домакинските мачове са на цена под 10 евро.
Волейболът и баскетболът също са популярни в Пловдив. Атмосферата на големите мачове е подобна на тази в игрите на НБА. Любителите на кроса могат да се насладят на любимото си занимание в красивия гребен канал на Пловдив.
За тези, които искат остават повече от няколко дни в Пловдив, има много интересни места извън града.
Бачковският манастир е на 20 км, а пътеката към него е изпълнена със сергии, продаващи ръчно изработени сувенири; местни билки, набрани от планината; вкусен домашен мед или конфитюри.
Село Старосел е на 50 километра от Пловдив и е дом на известна винарна и фантастичен спа курорт, пълен с минерални бани, където можете да се насладите на обиколка с дегустация на вино за около 10 евро.
София, столицата на България, е на малко повече от час и половина път с кола Има и железопътна връзка. Влаковете обаче са бавни и пътуването отнема близо три часа.
Времето в България е много сезонно -  студена зима и горещо лято. Пловдив е на  250 км от известното българско Черноморие, така че и пътуването до морето не е неосъществимо при кратко пътуване. Най-доброто време за посещение в Пловдив са пролетта и есента, когато времето обикновено е топло, но не твърде горещо.
Пловдив е в списъка за европейска награда за най-добра дестинация за 2022 г. Дестинациите се определят въз основа на техните културни и туристически атракции, както и на качеството на живот и устойчивото развитие.