Новини Събития

Летният сезон започна с 30 % ръст на чуждите туристи

   
Летният сезон започна с 30 % ръст на чуждите туристи

За първата половина на юни са отчетени повече от 330 000 посещения на чуждестранни туристи в местата за настаняване в страната, основно по морето. Това е ръст от около 30 процента спрямо същия период на миналата година. 

Бихме искали този ръст да се запази и през целия сезон, но сме зависими от развоя на военните действия в Украйна, коментира в интервю за БТА заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. 

Гостите са от Румъния, Германия, Полша, Великобритания, Чехия и др., като се отчита два пъти по-висок ръст на туристите от Румъния спрямо същия период на миналата година, близо два пъти - от Полша, ръст има на посещенията от Великобритания и Германия.

Посещенията на българските туристи за първата половина на юни са над 185 000, като този брой е съотносим с посещенията за същия период на миналата година. Едно от обясненията за тази тенденция е големият избор, който предлагат офертите на нашите туроператори за пътуване в чужбина и естественото желание на хората след ковид ограниченията да пътуват свободно на по-далечни дестинации. Инфлационните страхове все още не са превзели нито чуждестранните туристи, нито българските, коментира Георгиева.

Показателни за прогнозите за това лято са планираните полети на морските ни летища Варна и Бургас, като към момента има 42 на сто ръст на планираните полети на двете летища спрямо летния период на миналата година. Това е показател, че интерес към дестинация България има, коментира заместник-министърът и допълни, че в този смисъл очакванията са за по-добър сезон поне с 30-40 на сто спрямо минала година.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати