Новини Турагенции

В Гърция новата вълна на COVID-19 не стихва

   
В Гърция новата вълна на COVID-19 не стихва

Броят на новозаразените с COVID-19 в Гърция по време на новата вълна на заразата там остава притеснително висок. Местните здравни власти обявиха за неделя 9294 нови случая и 13 починали от вируса по време на ежедневния си брифинг за хода на пандемията, съобщи БГНЕС.

Преди това в събота бяха обявени над 12 000 новозаразени, а в петък - 11 972.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в Гърция от началото на пандемията нарасна на 3 616 874, като за същия период са регистрирани общо 30 178 смъртни случая, свързани с вируса.

БНР уточнява, че най-много са случаите в Атина, Солун и част от островите в Егейско море, като предположенията на здравните власти са, че реалната заболеваемост е доста по-висока. Проф. Димостенис Сарианис дори прогнозира пред телевизия "Скай", че най-късно до средата на юли случаите ще достигнат 25 000 заразени на ден. Властите в Гърция засега са категорични, че няма да върнат ограниченията, но препоръчват на обществени места да се носи маска и да се спазва дистанция..

СКОРО БУМ И В БЪЛГАРИЯ

През изминалите 24 часа у нас са регистрирани нови 123 случая на коронавирус при направени 1134 теста т.е. 10.85% от изследваните проби са били положителни.

Добрата новина е, че няма данни за починали. Излекувани са 101 души, а 11 души са новопостъпили в болнични заведения. Общо хоспитализирани с коронавирус в България са 320 души, като 26 от тях са в интензивни отделения.

За вчерашния ден са поставени едва 13 дози ваксини.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обаче прогнозира, че до 2-3 седмици се очаква и в България пик на новата вълна на коронавируса. Той е на мнение, че повечето от заболелите няма да имат нужда да бъдат хоспитализирани.

"Ние се движим 3-4 седмици след това, което се случва в Западна Европа. В следващите две до три седмици се очаква да се сблъскаме с повишение на новата вълна. Ще има повече случаи, но при повечето от засегнатите няма да има нужда от болница. Все още щамът е Омикрон, макар че той е вече с няколко разновидности. Страхуваме се от нов щам наесен, който да заобиколи имунитета", заяви Кунчев пред "Нова нюз".



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати