Анализи

Доц. Кунчев: Дойде новата Ковид вълна

   
Доц. Кунчев: Дойде новата Ковид вълна

"Вече сме в нова вълна на COVID-19", каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. "Ние се движим 3-4 седмици след това, което се случва в Западна Европа. В следващите две до три седмици вероятно ще се сблъскаме с тази повишена вълна. Не че е толкова страшно и драматично, но като факт е така," каза той пред Нова тв.

Той обясни, че случаите ще се увеличават, но при повечето болни няма да има нужда от болнично леченние. "Все още щамът е Омикрон, макар че той е вече с няколко разновидности. Страхуваме се от нов щам наесен, който ще заобикаля имунитета", допълни доц. Кунчев.

През последните три седмици новите случаи на COVID-19 се увеличават в цяла Европа и САЩ. Предполага се, че ръстът на заразените се дължи на разпространението на подвариантите BA.4 и BA.5 на варианта Омикрон на COVID-19. Засега обаче новите вариант не водят до рязко увеличение на пациентите в болниците.

През последното денонощие в България са регистрирани 123 нови случая на заразяване с коронавирус, като делът на положителните проби е около 10%. Настанените за лечение в болница са 320 души, а от тях в интензивно отделение се намират 26 души.

До момента 37 246 са починали с Covid-19 в България. За последното денонощие няма регистрирани смъртни случаи. От понеделник всеки желаещ може да си постави четвърта доза ваксина срещу COVID-19 и да получи сертификат.

Потвърден е трети случай на заразен с маймунска вариола

Потвърден е трети случай в България на мъж, заразен с маймунска вариола. Съобщи по късно в понеделник пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Преди дни бяха потвърдени два случая на мъже, които бяха хоспитализирани в столични болници. Няма изненада, по думите на Кунчев, тъй като пациентът е бил контактен на един от първите потвърдени случаи.

Този клон на вируса е доста "доброкачествен", коментира Кунчев. Ако има нещо хубаво, е това, че разпространение придоби западноафриканският клон на вируса, който има сравнително леко протичане и под един процент смъртност, за разлика от конгоанския, който е много по-агресивен, посочи той.

Всички лекари сме предупредили как протича заболяването, какви мерки трябва да се вземат. Начинът на предаване на заболяването е толкова труден, че изключваме предаване от човек на човек извън тясното обкръжение на болния, обясни главният държавен здравен инспектор.

Единият мъж, който преди дни беше приет в болница заради маймунска вариола, е изписан, каза още Кунчев.

На 23 юни 2022 г. от Министерството на здравеопазването съобщиха, че в страната са потвърдени два случая на зараза с маймунска вариола.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати