Анализи Новини

ЕС обяви, че системата ETIAS за информация за пътуванията влиза в сила от май 2023

   
ЕС обяви, че системата ETIAS за информация за пътуванията влиза в сила от май 2023

Европейският съюз обяви, че дългоочакваната система за пътувания и разрешаването им ETIAS ще влезе в сила от май 2023 г., съобщи Си Ен Ен, цитирана от БТА.

ETIAS (European Travel Information and Authorization System) не е същата като виза, но е по-бърза система, прави се онлайн и не изисква биометрична информация. Получава се след определена процедура, която се заплаща и наподобява ESTA-схемата, прилагана от САЩ.

Пътници от ЕС са изключени от изискванията на ETIAS и могат свободно да пътуват в рамките на общността, което им позволява да прекарват колкото време искат в много държави. Граждани на държави от ЕС също са освободени.

Но за всички останали, влизащи в ЕС от държава, която преди не е изисквала виза, ETIAS ще е задължителна система. Това ще засегне около 60 държави, включително САЩ и Великобритания, която се лиши от свободата на придвижване след Брекзит. Нищо не се променя за онези, които преди са се нуждаели от виза за влизане в ЕС.

Процесът на кандидатстване ще е чрез „до голяма степен автоматизирана ай ти система“, с одобрение, получавано „в рамките на минути“ за около 95 процента от кандидатите, се казва в съобщение, разпространено от ЕС.

Най-дългият период за получаване на одобрение ще е един месец, но само в „в изключителни случаи“. Всеки, получил отказ, ще има право да го обжалва.

Разрешението ETIAS ще бъде валидно за неограничен брой влизания в рамките на 3 години. Лицата, които са го получили обаче, ще трябва да се съобразяват с правилата за имиграция и престой.

Понастоящем граждани на трети страни не могат да останат в блока повече от 90 дни за всеки период от 180 дни.

Цената на разрешителното ETIAS е 7 евро за лица от 18 до 70 години. Засега не е уточнено дали останалите ще бъдат таксувани по по-ниска тарифа или ще получават ETIAS безплатно. САЩ издават разрешение ESTA срещу 21 долара.

Още не е обявена точната дата, от която ще се приемат заявления за получаване на разрешително ETIAS.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати