Новини Събития

Ново сдружение ще съживява туризма в Източните Родопи

   
Ново сдружение ще съживява туризма в Източните Родопи

Името на новото сдружение „Туризмът в Източните Родопи" красноречиво говори за целите и амбициите, с които се създава. Неговият председател Георги Кючуков е историк по образование, екскурзовод по призвание и радетел за опознаване на родния край и красотите му. От години в общинския съвет на Кърджали той е сред най-активните застъпници за издигане на туризма в региона на европейско ниво.
Още преди да се учреди неправителствената организация, като общински съветник Кючуков направи убедително предложение за създаване на фестивал в подножието на Перперикон, който да стане приемник на проявите, организирани преди години от режисьора Петър Савчов. Местният парламент единодушно подкрепи подобни идеи, динами-зиращи туристическата дейност около Свещения град на траките. Така се стигна до събитието на 25 юни 2022 година, наречено Еньовденска магия. Една от основните задачи на новата организация е да популяризира забележителностите в региона, сред които безспорната туристическа перла е Перперикон.
А иначе председателят на новосъздадената организация разчита на сътрудничество с всички, ангажирани в бранша - хотелиери, ресторан-тьори, туроператори,.екскурзоводи и др. Надява се заедно да реализират общи идеи и инициативи, които да показват Кърджали на България и света като една привлекателна туристическа дестинация.
Организацията ще бъде коректив на общинската да оживи Родопи и държавна власт, които не са достатъчно загрижени за развитието в сектора, иначе сочен като приоритетен. Те трябва да се ангажират повече в изпълнение на своите задължения. Туристът идва да се наслаждава на красотите в нашия край, а ние го посрещаме със сметища. Той се надява да си прекара добре, а го изправяме пред предизвикателствата на лошата инфраструктура, обяснява Георги Кючуков.
Сдружение „Туризмът в Източните Родопи", от друга страна, ще защитава легалния бизнес и добросъвестните предприемачи в бранша. Ще се опита да консолидира хората, заинтересовани да предлагат качествена услуга и да гонят европейско ниво на обслужване. Организацията е отворена за нови членове, с желание за работа в тази посока.
За реализация на своите цели и идеи Сдружението ще подготвя проекти, с които ще търси финансова подкрепа, както на местно ниво, така и от Министерството на културата и по европейски програми.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати