Заведения

Ресторантьорите: Държавата простреля бизнеса с 20% ДДС

   
Ресторантьорите: Държавата простреля бизнеса с 20% ДДС

Призовават президента да наложи вето на решението, с което ДДС на слабоалкохолните напитки се връща на 20% от 1 юли.

Днес станахме свидетели на директен изстрел в главата на българския туризъм, пишат в позиция от сдружението и от асоциацията на заведенията по повод увеличаването на ДДС за слабоалкохолните напитки след 1 юли. Народното събрание не прие внесеното предложение ставката да бъде запазена. 

Икономическият екип на премиера Кирил Петков за пореден път доказа, че не разбира нищо от икономика, пишат кръчмарите -  Или, ако разбира, не му пука за хората в тази клета територия, които опитват да правят бизнес, изхранващ стотици хиляди семейства.

Според тях открито се работи срещу предприемачите в България, и това не е извод само на нашия бранш, а и на редица други сектори. Действията на правителството откакто е на власт, навяват единствено за опит да се завладяват територии и да се съсипват бизнеси, които след това да бъдат овладени.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България многократно са заявявали, че нямат политически пристрастия и обвързаности.

"Ще си позволим да цитираме партии, защото е важно кой каква позиция има. Предложението за запазване на ДДС за слабоалкохолни напитки бе внесено от ГЕРБ като промяна в Закона за актуализация на бюджета. Предложението беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и Възраждане. ПП, БСП и ДБ гласуваха против (с изключение на по 1 депутат от ПП и БСП), а ИТН против и въздържал се, което на практика си е против (отново с изключение на 1 депутат). Министърът на туризма Христо Проданов от БСП, чиято работа би трябвало да е да защитава българския туризъм, изобщо не беше в залата", пишат от сдружението и асоциацията. Според тях най-вероятно предстоят нови избори и ще настояват тези, които "обстрелват бизнеса им с гранатомети", да не се бият в гърдите по темата.

"Сега не ни остава нищо друго, освен да се обърнем към президента на Република България Румен Радев с настойчива молба - да наложи вето над мракобесното увеличение на ДДС за част от продуктите в нашия банш", пишат от двете организации. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати