Събития

Реставрират часовникова кула от XVII век в Пещера

  30.06.2022 15:14  
Реставрират часовникова кула от XVII век в Пещера

Часовниковата кула от XVII век в Пещера, позната още като Сахата, ще бъде реставрирана по проект, спечелен от местната община пред Министерство на културата, съобщи Offnews.bg. Финансирането е в размер на 116 892 лв. Целта е да се запази максимално автентичния вид на архитектурния паметник. Проектът предвижда цялостно укрепване на фасадата. За целта ще бъдат подменени някои от камъните по облицовката, наново ще бъдат положени фугиращи смеси, като старите ще бъдат премахнати механично. Освен консервация и реставрация, проектът предвижда и благоустрояване на площите около паметника, както и атрактивно осветление.

Сградата е с важно значение за местната общност и за развитие на регионалния туризъм. Реализирането на проекта ще допринесе и за по-добрия облик на града, както за гостите, така и за жителите на града.

Часовниковата кула е построена на възвишение непосредствено над града. Основата на кулата е изградена от камък и има правоъгълна форма. Горната част на кулата е от дървени греди с пълнеж от кирпич. Първоначално часовникът е без циферблат и отмерва времето по турското часоброене. След Освобождението е изоставен и часовниковият механизъм е откраднат. Реставрирана е през 1970-те години, като новият механизъм е изработен в Техникума по фина механика в София.