Транспорт

Wizz Air осъществи първи зелен полет между Букурещ и Лион

  01.07.2022 14:49  
Wizz Air осъществи първи зелен полет между Букурещ и Лион

Wizz Air, най-бързо разрастващата се авиокомпания в Европа, извърши първия си демонстрационен зелен полет по специален маршрут между Букурещ и Лион. Той включваше частично използване на устойчиво авиационно гориво (SAF) и още по-устойчиви практики на борда. Полетът излетя от международното летище „Анри Коанда“ в Букурещ и кацна на летище „Лион-Сент Екзюпери“ като част от колективните устойчиви усилия на големите авиокомпании и по повод конференцията на Европейския съюз за устойчива мобилност Connecting Europe Days 2022.

Демонстрационните екологични операции с използване на частично устойчиво авиационно гориво (SAF) са ключов момент за Wizz Air и авиационната индустрия. Те несъмнено вдигат нивото чрез самолета Airbus A321neo, който е важен герой в устойчивата авиация. Устойчивото авиационно гориво (SAF) пък е смес от конвенционално авиационно гориво и биореактивно гориво, произведено от отпадъци и остатъци, получени от кръговата икономика, което може да намали емисиите на CO2 с до 90% през целия си жизнен цикъл. По време на демонстрационните операции Wizz Air взе 4,5 тона смес от гориво SAF (получено от използвано олио за готвене), състояща се от 30% чисто SAF и 70% гориво Jet A1.  Това помогна на Wizz Air да постигне и най-ниските възможни емисии на пътникокилометър в Европа сред авиокомпаниите, участващи в това устойчиво усилие. WIZZ летя с 14,2% смес от SAF, което доведе до намаляване на емисиите на CO2 с 12,8%. Авиокомпанията вече използва флотилия от ефективни двигатели и самолети от световна класа, които са от решаващо значение за ниските емисии. Wizz Air се гордее, че разполага с една от най-младите флотилии в Европа със средна възраст на самолет от 4,93 години, която компанията продължава да подобрява и тя се очаква да намалее до 3,6 години до 2024 г. и до 3,2 години до 2026 г.

Този полет бе по-екологичен и по отношение на предоставените услуги на борда, което показва, че устойчивата авиация може да се прилага на всички нива на пътуването, като същевременно се осигурява превъзходно обслужване на пътниците. По време на полета журналисти, влиятелни личности, членове на екипажа и всички останали пътници научиха повече за еко програмите на Wizz Air директно от Йохан Айдхаген, главен директор по въпросите на екипа, околната среда, социалните и институционалните въпроси в Wizz Air, и разбраха как могат да намалят допълнително своя екологичен отпечатък, когато избират да пътуват със самолет. Капитанът на полета също така сподели подробности за съществуващите инициативи на авиокомпанията за пестене на гориво, които допринасят за водещите в индустрията показатели на Wizz Air по отношение на въглеродния интензитет. Wizz Air насърчава пътниците да пътуват с възможно най-лек багаж, да събират рециклируемите отпадъци на борда и да избират от наличните вегански варианти за хранене.

Wizz Air, призната за Най-устойчивата нискотарифна авиокомпания“

Wizz Air е сред водещите авиокомпании в света в областта на устойчивите възможности за пътуване, като през последните години непрекъснато подобрява своя рейтинг за устойчивост. Следвайки своя ангажимент към устойчивост и изтъквайки основните причини, поради които е най-зеленият избор за летене, в началото на 2022 г. Wizz Air стартира кампанията „Fly the Greenest“. А само преди дни, на 27 юни, Wizz Air беше наградена като „Най-устойчивата нискотарифна авиокомпания“ на наградите за устойчивост на World Finance 2022, обявени в тазгодишния летен брой на списание World Finance. За четвърта поредна година призовете за устойчивост на World Finance отличават компаниите, които поставят зелените ценности на преден план в своята дейност и полагат усилия в тази насока в рамките на своята сфера на дейност.

Средният CO2 отпечатък на пътник, пътуващ с Wizz Air, е само 57,2 грама на пътникокилометър (преди въвеждането на COVID мерките). Ако всяка авиокомпания е толкова ефективна, емисиите на CO2 от авиацията в Европа ще намалеят с 34%. Освен че разполага с модерна флотилия, основен принцип на Wizz Air е да не лети с полупразни самолети, да няма места за бизнес класа и да изпълнява само директни маршрути. По този начин се избягва ненужното замърсяване и се гарантира транспорт с ниски емисии.

Йохан Айдхаген, главен директор по въпросите на екипа, околната среда, социалните и институционалните въпроси в Wizz Air, каза: Wizz Air е най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и има амбициозна стратегия за развитие, като планира да разшири флотилията и екипа си от отдадени пилоти и членове на екипажа. Стремим се да обслужваме все повече пътници всеки ден и да продължаваме да предоставяме достъпни цени за всички по най-устойчивия начин. Днес летяхме заедно с първия зелен демонстрационен полет от Букурещ до Лион в очакване на конференцията на ЕС за устойчива мобилност. Този специален полет показва нашата ангажираност към по-зелено бъдеще за авиационния сектор. Бих искал да благодаря на всички мои колеги, които работят за превръщането на Wizz Air в една от най-устойчивите авиокомпании в Европа, както и на всички пътници, които всеки ден избират да летят по най-зеления възможен начин!“

Споменатите усилия и подобрения са резултат от ангажираността на Wizz Air към устойчиво развитие и доказват, че бизнесът на авиокомпанията е устойчив и успешен, което ще подпомогне WIZZ да утрои размера си, да има 20 000 служители и 500 самолета във флотилията си до края на десетилетието. Wizz Air не само има един от най-ниските екологични отпечатъци на континента на пътникокилометър, но и непрекъснато посреща все повече чисто нови самолети в своята флотилия. Авиокомпанията наела над 1000 нови членове на кабинния екипаж и 400 пилоти само през първите пет месеца на 2022 г. и е сред лидерите, инициирали възстановяването на авиационния сектор след COVID.