Анализи

Вижте най-големите римски градове в България

  04.07.2022 09:17  
Вижте най-големите римски градове в България

Римската империя (като най-силната държава в западния свят преди около 2000 години) е целяла завладяване на земите на Балканите и излаз на Черно море. Два похода към Балканите били предприети от Марк Крас през 29-28 година пр.Хр., с които римляните завладели земите, намиращи се на десния бряг на река Дунав, и тракийските племена, населяващи земите на юг от Стара планина. Основани били римските провинции Мизия и Тракия. Римляните изградили множество градове, като най-големите римски градове в България били Сердика, Тримонциум, Анхиало и Нове.

Интересни факти за най-големите римски градове в България

Сердика

Когато говорим за най-големите римски градове в България не можем да не споменем Сердика и разцвета на това малко селище по римско време. Старото селище, носещо името Сердика, се превръща в огромен римски град, център на римски административен район по времето на император Траян. Разположението на селището – на пътя Виа Милитарис – вероятно е изиграло ключова роля за разрастването и превръщането му в забележителен град. Любопитен факт е, че в града бил построен амфитеатър, а по времето на император Константин Велики Сердика станал център на епископ.

Нове

Сред най-големите римски градове в България бил и Нове. Разположен бил близо до мястото, където днес се намира град Свищов. Причината за издигането на селището била лагер на римските легиони на брега на река Дунав. Крепостна стена пазела лагера и всички постройки, свързани с него – военна болница, щаб, казарма, а извън крепостните стени се намирало и цивилно селище. И до днес от Нове са останали забележими останки, добре проучени и обявени за паметник на културата от национално значение.

Анхиало

Градът възникнал с цел задоволяване на търговските нужди на Аполония (Созопол). Разцветът му бил ненадминат, като Анхиало си съперничел дори с Филипополис. Анхиало бил не само един от най-големите римски градове в България, но и място за оживен обществен и религиозен живот, за което свидетелстват откритите по време на разкопки в наши дни величествени сгради и богати храмове. Останки от града са запазени и до днес.

Тримонциум

Името на хотел, разположен в центъра на град Пловдив, съвсем не е случайно. Той е кръстен на един от най-големите римски градове в България – център и столица на римската провинция Тракия – Тримонциум. Това всъщност е днешния град Пловдив, който по времето на римляните се славел като метрополия на провинция Тракия, блестящ и голям град с активен живот и забележителен разцвет. Тримонциум определено се отличавал с най-голяма слава по време на Римската епоха. Градът разполагал с водоснабдяване и канализация, стадион, баня, театри, храмове, обществени сгради, част от които или останки от тях са запазени и до днес или се разкриват по време на настоящи разкопки и привличат туристи не само от България, но и от далечни страни. Тримонциум безспорно е бил не само сред най-големите римски градове в България, но и най-устроен, богат и пълен с живот.Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати